ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακούν αλλά δεν μιλούν οι δανειστές

Ακούν αλλά δεν μιλούν οι δανειστές

Το «Déjà vu» πριν αρχίσουν τα «κανόνια» !

Το έχουμε ξαναδεί το παραμύθι με την τρόικα. Στις κρίσιμες αξιολογήσεις, που η εκάστοτε κυβέρνηση έπρεπε να λάβει μέτρα, οι δανειστές σιωπούσαν. Στις συναντήσεις άκουγαν, αλλά δεν μιλούσαν μέχρι να περάσουν τα Eurogroups που έπονταν, οι συναντήσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο κ.α.

Το ίδιο αναμένεται να πράξουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και αυτή τη φορά. Μπροστά μας έχουμε Eurogroup, την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τον Γκίκα Χαρδούβελη που θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον μαζί με την τρόικα, να συναντάται και με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Με μια κυβέρνηση παραπαίουσα, η οποία αναζητεί ανάσες επιβίωσης σε κάθε κίνησή της, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση. Τα επικοινωνιακά «τρικ» και οι παραφιλολογίες ότι όλα βρίσκονται σε καλό δρόμο και η χώρα προχωρά ολοταχώς προς την ανάπτυξη είναι κάτι παραπάνω από ειρωνικό για τους πολίτες που πληρώνουν τα τελευταία χρόνια το «μάρμαρο» της κρίσης.

Εκτός των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα θα «συμπέσει» με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου. Τότε θα γνωρίζουμε αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια.

Επίσης, μετά από όλα αυτά, η τρόικα θα αρχίσει να μιλά για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2015. Οι στόχοι και τα νούμερα του προσχεδίου δεν φαίνονται να την ικανοποιούν, ενώ θέλουν να ανοίξουν διάπλατα και το ασφαλιστικό, που όπως έχουμε γράψει ξανά στο Newsbomb, θα είναι και η «ταφόπλακα» για την κυβέρνηση. Νομοτελειακά, θα οδηγήσει σε νέα μείωση συντάξεων.

Μέχρι να ξεκινήσουν τα «κανόνια» της τρόικα να βαράνε, οι «πληροφορίες» θα βγαίνουν από ελληνικά χείλη. Οι δανειστές θα δώσουν περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση για να κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί…

Διαβάστε επίσης:

Άλλα λέει ο Βενιζέλος, άλλα ο Σαμαράς…

Προϋπολογισμός και κυβέρνηση με ..προθεσμία!