ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη και τελευταία συνάντηση Χαρδούβλελη - τρόικας στο ΥΠ.ΟΙΚ.

Τρίτη και τελευταία συνάντηση Χαρδούβλελη - τρόικας στο ΥΠ.ΟΙΚ.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση είναι η τρίτη και με αυτή κλείνει ο πρώτος γύρος αξιολόγησης. Παρών στη σύσκεψη είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με σκοπό να βρεθεί λύση στο θέμα των "κόκκινων" δανείων, κάτι που δεν κατέστη δυνατό στη συνάντηση της Δευτέρας.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι διασφαλίσεις που ζητήθηκαν είναι εύκολο να δοθούν ενώ οι νέες διευκρινίσεις που ζητά η τρόικα, ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων, φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν την εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει συμφωνία.

Οι επικεφαλής της τρόικας, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), αναχωρούν από την Αθήνα αμέσως μετά τη συνάντηση, αφήνοντας πίσω τα τεχνικά κλιμάκια.

Η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα θα «συμπέσει» με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου. Τότε θα γνωρίζουμε αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια.

Εντωμεταξύ από χθες, ημέρα κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή, ήδη διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για "προϋπολογισμό εκτός πραγματικότητας". Συγκεκριμένα το Bloomberg ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Ελλάδα δεν πείθει τους δανειστές για έξοδό της από το μνημόνιο».

Το πρακτορείο, επικαλούμενο τις απόψεις δύο ανώνυμων αξιωματούχων «με γνώση του θέματος», αναφέρεται στην πρόοδο των μεγεθών του προϋπολογισμού, αλλά εκτιμά ότι «η βελτίωση των συγκεκριμένων οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας δεν πείθει τους εταίρους να δεχθούν το σχέδιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για έξοδο από τα μνημόνια στα τέλη του 2014»

Διαβάστε επίσης:

Ακούν αλλά δεν μιλούν οι δανειστές

Φόρος και στις παροχές σε είδος των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους