ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρυφή συμφωνία για το νέο δάνειο

Η κρυφή συμφωνία για το νέο δάνειο

Πώς θα κρύψουν τα πάντα κάτω από το χαλί

Την κρυφή συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών αποκαλύπτεται σταδιακά τις τελευταίες μέρες.

Όσο κι αν όλοι νόμιζαν οτι δεν υπάρχει σχέδιο, έπεσαν έξω, αφού φάνηκε ήταν ήδη στο τραπέζι και μάλιστα προσυμφωνημένο!

Θυμίζουμε οτι σχεδόν στις αρχές του 2014, ο τότε Υπουργός Οικονομικών ειχε πει σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους: "σας πειράζει αν μπορούμε να πάρουμε νέο δάνειο χωρίς μνημόνιο";

Η σημερινή συνάντηση Χαρδούβελη με τη Λαγκάρντ γίνεται παρουσία του Γ. Στουρνάρα και του ανθρώπου που βρισκόταν πάντοτε παρών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο στενός συνεργάτης του Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου.

Η Λαγκάρντ θα επαναλάβει τις προχθεσινή της δήλωση ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει δίπλα της μια "προληπτική παροχή ρευστότητας". Ενα δάνειο "καλού- κακού", δηλαδή, σε περίπτωση που η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δεν είναι εύκολη. "Τα spreads της Ελλάδας καθιστούν επισφαλή τον δανεισμό από τις αγορές", είπε ο Πολ Τόμσεν.

Παρά τις "κόντρες" που φαίνεται να έχουν ΔΝΤ- ΕΚΤ, φέρεται να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές για την Ελλάδα. Ο Ντράγκι είπε οτι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στα μετρα της ΕΚΤ που θα ρίξει χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, αν δεν βρίσκεται σε Πρόγραμμα.

Το σχέδιο "κάτω από το χαλί"

Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει από το 2012, να δώσει άλλα 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, από το 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2016. Τώρα μας λένε ότι αυτά τα χρήματα δεν θα χρειαστούν. Η Λαγκαρντ όμως τα θεωρεί ως "καβάτζα".

Από την άλλη η ΕΚΤ και η ΕΕ θα μας βάλουν στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) από την "πίσω πόρτα". Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε, θυμίζουμε ότι όταν οι ευρωπαίοι έφτιαχναν τον ESM, έλεγαν ότι τον δημιουργούσαν με την ευχή να μην τον χρησιμοποιήσει κανείς.

Ο λόγος; Τα αυστηρά μετρα που περιλαμβάνει. Δηλαδή, το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψει οποίος μπει, άσχετα με το πως θα ονομαστεί.

Ο ESM λοιπόν, θα μας δώσει αυτή την προληπτική γραμμή ρευστότητας, αφού τα χρήματα του ΔΝΤ δεν τα θέλει πλέον η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Το "μυστικό"

Το .."μυστικό" της όλης υπόθεσης είναι το που θα βρεθούν τα λεφτά. Δεν είναι ότι ο ESM δεν έχει λεφτά. Η Ελλάδα όμως, έχει ήδη δανειστεί από τον μηχανισμό στήριξης. Πότε και πόσα; Το 2012, 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες!

Αυτά τα χρήματα δόθηκαν για να καλυφθούν οι "τρύπες" των τραπεζών από το PSI και έμειναν άλλα 11 δισ. ευρώ ως "μαξιλάρι ασφαλείας" στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν λοιπόν, αυτά τα χρήματα δεν τα χρειαστούν οι τράπεζες λογω των τεστ αντοχής, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για "προληπτική" ρευστότητα.

Όλα θα κριθούν την επόμενη Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για τα τεστ αντοχής των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης:

Το ΔΝΤ... φεύγει, η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά των νόμων του