ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Ντράγκι – Στουρνάρα για 12 επιπλέον δισ. ευρώ

Συμφωνία Ντράγκι – Στουρνάρα για 12 επιπλέον δισ. ευρώ

Μειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το «κούρεμα» που επιβάλλει στα ομόλογα τα οποία καταθέτουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες για τον δανεισμό τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε σήμερα ότι σε σχετική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η ΕΚΤ να μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στους τίτλους (ομόλογα, κλπ) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για να δανειστούν από την ΕΚΤ. Συνακόλουθα, με τη μείωση του «κουρέματος», οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν πρόσθετη ρευστότητα, η οποία ζητούμενο παραμένει σε τι βαθμό θα διοχετευτεί στην αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 42,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας που συνομίλησε το Newsbomb.gr, χθες υπήρξε συνάντηση του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον Γ. Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη.

Εκεί συμφωνήθηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα δώσει στην Ελλάδα ένεση ρευστότητας 12 δισ., αφού πλέον αποδέχεται κάποιες από τις ελληνικές εγγυήσεις που η διαβάθμισή τους είναι πολύ χαμηλή έως και «σκουπίδια»!

Οι ελληνικές τράπεζες για να δανειστούν από την ΕΚΤ δίνουν ενέχυρα, τα οποία όμως η Κεντρική Τράπεζα τα «κοστολογεί» με ..κούρεμα, αφού η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλή.

Ο Ντράγκι συμφώνησε με τον Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη να «κουρευτεί» ..το «κούρεμα» των εγγυήσεων, με την Ελλάδα να μπορεί να πάρει έως και 12 δις παραπάνω λεφτά.

Για παράδειγμα, οι ελληνικές τράπεζες αν θελήσουν να πάρουν δάνειο από την ΕΚΤ ύψους 4 ευρώ, θα πρέπει να δώσουν εγγυήσεις 10 ευρώ, αφού το «κούρεμα» στις εγγυήσεις είναι σχεδόν 60%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου Bloomberg, η ΕΚΤ αρνείται ότι έχει λάβει κάποια απόφαση για αλλαγή στο πλαίσιο που κάνει δεκτές τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι η συμφωνία είναι γεγονός.

Θυμίζουμε ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι για να πάρει μεγαλύτερη ρευστότητα από την ΕΚΤ θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα της τρόικα!

Ξεπέρασε το 8% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Στο μεταξύ, σε επίπεδα ανώτερα του 8% διαμορφώνεται σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται σε 8,13% καταγράφοντας άνοδο 26 μονάδων βάσης έναντι του χθεσινού επιπέδου της στην δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Φεβρουαρίου 2014.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Πάει περίπατο το σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο!