ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μέρκελ λέει «όχι» στο ευρωομόλογο

Η Μέρκελ λέει «όχι» στο ευρωομόλογο
Συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση κανόνα για τη μείωση του χρέους και στην επιβολή φόρου στις επιχειρήσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Αυτή την ώρα παραχωρούν συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια θα έχουν δείπνο εργασίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε την ιδέα του ευρωομολόγου, λέγοντας πως είναι το τελευταίο δυνατό μέσο, το οποίο δεν χρειάζεται αυτή την ώρα η Ευρώπη.

Μέρκελ και Σαρκοζί αποφάσισαν την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ενώ συμφώνησαν και σε μέτρα γαλλο-γερμανικού χαρακτήρα, όπως φόροι στις επιχειρήσεις.

Τη θεσμοθέτηση κανόνα για την επιβολή οροφής στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών πρότεινε η κ. Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν συζητήθηκε η έκδοση ευρω-ομολόγου, μετά από απαίτηση του Βερολίνου.

Αντίθετα επί τάπητος θα τεθεί η βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, ενίσχυση των μηχανισμών δημοσιονομικής πειθαρχίας και αναβάθμιση του ρόλου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Οι πιέσεις που ασκούνται για το ευρω-ομόλογο οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει ότι το Βερολίνο δε θεωρεί καλή ιδέα να συζητηθεί το θέμα στην συνάντηση του Παρισιού.

"Η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δεν θεωρεί ότι τα ευρωομόλογα έχουν κάποιο νόημα και γι αυτό δεν θα συζητηθεί το θέμα κατά τη συνάντηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Σε αντίστοιχη ανακοίνωση προέβη και η γαλλική προεδρία.

Οι γερμανικοί όροι για το ΝΑΙ

Μερίδα επιχειρηματιών που ανησυχεί για κερδοσκοπική επίθεση ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το ευρωομόλογο, εδώ και τώρα και με αυστηρούς όρους».

Πιο σκληρή γραμμή για το ΝΑΙ ακολουθεί ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος μίλησε για «ανάγκη εκχώρησης μέρους της εθνικής κυριαρχίας από κράτη που θα καλύπτουν το 50%-60% των αναγκών τους με ευρωομόλογα».

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει αμοιβαιότητα χρέους μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ούτε θα λειτουργούν μηχανισμοί στήριξης επ΄ άπειρον». Κατά συνέπεια απέκλεισε την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων «όσο τα κράτη ακολουθούν αυτόνομη δημοσιονομική πολιτική».

Οι συναντήσεις Μέρκελ – Σαρκοζί σε ένα χρόνο

Συχνές αποδεικνύονται είναι οι επαφές της Γερμανίδας Καγκελάριου και του Γάλλου Προέδρου, παρά τις διαφωνίες τους.

Ιούνιος 2010, Βερολίνο
Οι δύο ηγέτες κάνουν λόγο για μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση των 27. Παράλληλα, «σε περίπτωση ανάγκης», τη δυνατότητα σύγκλισης εκτάκτων συνόδων σε επίπεδο 16 (τότε) κρατών της ευρωζώνης.

Οκτώβριος 2010, Ντοβίλ
Εν όψει επικείμενης και εξαιρετικά σημαντικής συνόδου κορυφής οι δύο ηγέτες ζητούν την μεταρρύθμιση των συνθηκών της Ε.Ε. Χώρες με ελλείμματα και χρέη που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητα θα πρέπει να τους αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου. Η Μέρκελ κάνει πίσω στο αίτημά της για αυτόματη επιβολή ποινών στις χώρες αυτές. Το σχέδιο των δύο ηγετών προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ε.Ε., αλλά τελικά ανοίγει τον δρόμο για συμβιβαστική λύση.

Δεκέμβριος 2010, Φράιμπουργκ
Μέρκελ και Σαρκοζί απορρίπτουν προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγων με την αιτιολογία ότι θα αφαιρούσε από τις χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα την πρόκληση και τη πίεση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ιούνιος 2011 Βερολίνο
Μέρκελ και Σαρκοζί συμβιβάζουν τις διαφορές τους για το ελληνικό πρόβλημα. Συμφωνούν στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο 2ο πακέτο διάσωσης και ζητούν από τους εταίρους της ευρωζώνης ταχύτητες αποφάσεις στην έκτακτη σύνοδο κορυφής (του Ιουλίου).