ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο Ντράγκι δεν έπεισε τις αγορές

Γιατί ο Ντράγκι δεν έπεισε τις αγορές

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιόρισε σήμερα τις ελπίδες ότι θα αυξήσει θεαματικά τις αγορές κρατικών ομολόγων ή ότι θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να δανείσει κεφάλαια στο ΔΝΤ έτσι ώστε.


Συγκεκριμένα ο νέος διοικητής της ΕΚΤ Mάριο Ντράγκι δήλωσε πως ότι λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προβλέψεις της τράπεζας, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως 0,4% το 2012, ή θα αναπτυχθεί κατά 1%, οδηγώντας πτωτικά τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο ίδιος διευκρινίσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι μπορεί να ακολουθήσουν νέες κινήσεις από την ΕΚΤ στην περίπτωση που οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφωνήσουν σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς ελέγχους.

Να σημειωθεί πως η αγορά εξέλαβε την δήλωση αυτή ως ένδειξη ότι η τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

«Εξεπλάγην από το έμμεσο νόημα που δόθηκε (στις δηλώσεις μου την προηγούμενη εβδομάδα)», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα έπειτα από την ανακοίνωση για μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1%.

Τη στιγμή μάλιστα που οι ηγέτες της ευρωζώνης προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τις χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μια άλλη ιδέα που είχε προταθεί ήταν να δανείσουν οι κεντρικές τράπεζες κεφάλαια στο ΔΝΤ έτσι ώστε να αναλάβει έναν πιο σημαντικό ρόλο.


«Είναι περίπλοκο νομικά. Το πνεύμα της συνθήκης είναι τέτοιο που δεν μπορεί κάποιος να διοχετεύσει χρήματα με τέτοιο τρόπο που να παρακάμπτει τους όρους της συνθήκης", είπε ο Draghi. «Εάν το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα αποκλειστικά για να αγοράσει ομόλογα στην ευρωζώνη, πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαδίζει με την συνθήκη», δεν παρέλειψε να αναφέρει.