ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες δραματικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Νέες δραματικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Νέος γύρος δραματικών μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις έρχεται από τον Ιανουάριο του 2012 με την αύξηση της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και την ταυτόχρονη παρακράτηση της εισφοράς «αλληλεγγύης» του 2012.

Η παρακράτηση φόρου θα ξεκινά πλέον από το ποσό των 5.001 ευρώ, ενώ το 2011 ξεκινούσε από το ποσό των 12.000 ευρώ και θα επιβαρύνει τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 7 ως και 50 ευρώ το μήνα για εισοδήματα από 6.000 έως 12.000 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση φτάνει μέχρι 58,6 ευρώ, για τον άγαμο, που εξακολουθεί να αμείβεται με 14 μισθούς. Οι τελικές επιβαρύνσεις, όμως, θα είναι μεγαλύτερες αφού θα παρακρατείται και η «έκτακτη» εισφορά.

Οδηγίες για τη νέα αφαίμαξη των μισθών περιέχονται στην εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, που κοινοποιήθηκε στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών των δημόσιων υπηρεσιών και των ταμείων.

Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίσουν το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου, αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.

Στους μισθωτούς-συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, επί 12 μηνιαίους μισθούς.

Στους λοιπούς μισθωτούς-συνταξιούχους, δηλαδή, σε εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 14 μηνιαίους μισθούς. Αν στο μισθωτό καταβάλλεται και κάποια άλλη πρόσθετη παροχή (π.χ. ένας μηνιαίος μισθός ως επίδομα ισολογισμού κ.τ.λ.) για τον υπολογισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος θα προστίθεται και η παροχή αυτή.

Πίνακες:

Μισθοί του ιδιωτικού τομέα - Χωρίς παιδιά

pianakes1

Μισθοί του ιδιωτικού τομέα - Με 1 παιδί

pinakes2

Μισθοί του ιδιωτικού τομέα - Με 2 παιδιά

paidi_idiotes_2

Υπάλληλοι του δημόσιου τομέα - Χωρίς παιδιά

pinakes3

Υπάλληλοι του δημόσιου τομέα - Με 1 παιδί

pinakas4

Υπάλληλοι του δημόσιου τομέα - Με 2 παιδιά

dimosios-anilika

Διαβάστε ακόμη:

Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις μέσω εφορίας

Πώς θα μειωθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα (Παράδειγμα)

Περικοπές και για το έκτακτο εφάπαξ 2012 (Παράδειγμα)