ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Η Γαλλία διέπραξε γενοκτονία στην Αλγερία»

Ερντογάν: «Η Γαλλία διέπραξε γενοκτονία στην Αλγερία»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγόρησε τη Γαλλία για «γενοκτονία» στην Αλγερία το 1945.

Μία ημέρα μετά την ψήφιση νομοσχεδίου στη Γαλλία, με το οποίο ποινικοποιείται η αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 και την εντολή του Ερντογάν για «πάγωμα» των γαλλοτουρκικών σχέσεων, ο τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε σε νέες ενέργειες.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το 15% του πληθυσμού της Αλγερίας «σφαγιάστηκε από τους Γάλλους το 1934. Πρόκειται για μια γενοκτονία».

Πέραν τις αναφοράς του στις βιαιότητες των γάλλων κατά την περίοδο της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, το διάστημα 1945-1962, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Νικολά Σαρκοζί ότι για ψηφοθηρικούς λόγους υποδαυλίζει την ισλαμοφοβία και την τουρκοφοβία. «Ποντάρει στο μίσος για το μουσουλμάνο και τον Τούρκο», τόνισε.

Μάλιστα, έκανε λόγο για επικίνδυνες διαστάσεις που παίρνει ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η ισλαμοφοβία στη Γαλλία και την Ευρώπη.

Στα πλαίσια αυτά, κάλεσε το Παρίσι να αναλάβει τις ευθύνες του και ζήτησε από τον Σαρκοζί να ρωτήσει «τον πατέρα του, Παλ Σαρκοζί, ο οποίος ήταν λεγεωνάριος στην Αλγερία τη δεκαετία του 1940».

«Είμαι βέβαιος ότι ο Παλ Σαρκοζί έχει πολλά να πει στο γιο του για τις σφαγές που διέπραξαν οι Γάλλοι στην Αλγερία», σημείωσε με νόημα ο Ερντογάν.