ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ανοιχτά όλο το 24ωρο τα καταστήματα

Ιταλία: Ανοιχτά όλο το 24ωρο τα καταστήματα

Τον καφέ τους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θα μπορούν να απολαμβάνουν πλέον οι Ιταλοί, καθώς τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο και όλες της ημέρες της εβδομάδας.

Το μέτρο αυτό για την απελευθέρωση της αγοράς,, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι και τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2012 δεν είναι υποχρεωτικό.

Αντίθετα, θα το εφαρμόσουν όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν.

Τα πρώτα καταστήματα που έκαναν γνωστό ότι σκοπεύουν να επωφεληθούν του νέου μέτρου βρίσκονται στη Ρώμη και τη Νάπολη, όπου η αρχή έγινε ήδη με κάποια καφέ μπαρ.

Ωστόσο, οι έμποροι, μιλώντας σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης εμφανίζονται διχασμένοι. Κάποιοι βλέπουν θετικά την απελευθέρωση του ωραρίου, θεωρώντας ότι μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο μέτρο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης.

Δεν λείπουν, όμως και οι κάτοχοι οικογενειακών επιχειρήσεων και καταστημάτων οι οποίοι τονίζουν ότι «όποιος δεν μπορεί, την δύσκολη αυτή εποχή, να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, θα βρεθεί, οπωσδήποτε, σε δεινή θέση λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού».

Στο Τορίνο, η δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τις εμπορικές δραστηριότητες, Τζουλιάνα Τεντέσκο εκφράζει το φόβο ότι «ο νέος νόμος μπορεί να ευνοήσει μόνο τα σούπερ -μαρκετ και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, σε βάρος των μικρών καταστημάτων ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέα προβλήματα σε ότι αφορά την ασφάλεια, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες».