ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκαν έργα τέχνης από την συλλογή του Χίτλερ

Βρέθηκαν έργα τέχνης από την συλλογή του Χίτλερ

Επτά πίνακες που ανήκαν στην συλλογή του Αδόλφου Χίτλερ βρέθηκαν σε τσέχικο μοναστήρι.

Οι πίνακες θεωρούνταν χαμένοι, όμως τους ανακάλυψε ο τσέχος συγγραφέας Γίρι Κούτσμαρ. Ο ίδιος, ο οποίος έχει γράψει δύο βιβλία για τη συλλογή του Χίτλερ διευκρίνισε ότι βρήκε τα έργα στο μοναστήρι του Ντόκσανι, που απέχει 50 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας.

Η αξία τους εκτιμάται ότι φτάνει τα 50 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ). Στις δηλώσεις του, ο Κούτσμαρ τόνισε: «Ανήκαν στη συλλογή του Χίτλερ στην οποία περιλαμβάνονταν περίπου 45 πίνακες, τριάντα γλυπτά, μια πινακίδα και πολλά δώρα. Όλα αυτά είχαν θεωρηθεί λάφυρα πολέμου της πρώην Τσεχοσλοβακίας».

Μεταξύ των επτά πινάκων είναι και το "Ενθύμιο του Στάλινγκραντ" του Φραντς Άιχορστ, του ζωγράφου που προτιμούσε ο Χίτλερ. Ο συγγραφέας ξεκίνησε τις έρευνές του πριν από πέντε χρόνια, έχοντας στην κατοχή του φωτογραφίες της συλλογής που είχαν τραβηχτεί όταν τα έργα βρίσκονταν ακόμη στο Βίσι Μπροντ. Αρχικά βρήκε διάφορα γλυπτά, όπως αγάλματα που είχαν τοποθετηθεί στο πάρκο του αρχοντικού Χλούμποκα. Ο διαχειριστής του Χλούμποκα όταν πληροφορήθηκε το γεγονός απομάκρυνε τα αγάλματα ώστε ο χώρος να μην γίνει τουριστικό αξιοθέατο για νεοναζιστές.