ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ασκέρια θέλει ο Νταβούτογλου στη Συρία

Τουρκικά ασκέρια θέλει ο Νταβούτογλου στη Συρία

Η κλονισμένη υγεία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτρέπει στον Αχμέτ Νταβούτογλου να προωθήσει την αναθεωρητική βουλιμία του τουρκικού κατεστημένου εναντίον της Συρίας

Ρεπορτάζ: Βελισσάριος Δραγάτσης – Βασίλης Σκουλαράκος

Στα άκρα οδηγούνται οι παραδοσιακά κακές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Παρά την ισορροπία του τρόμου στις σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή το θέμα της Αλεξανδρέτας, φαίνεται ότι η Τουρκία επιλέγει πλέον ακόμα και την πολεμική εμπλοκή.

Ο πολιτικός προϊστάμενος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε ότι αναμένει την έγκριση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ώστε να προβεί στην προέλαση στρατιωτικών δυνάμεων εντός των συριακών εδαφών «αν κλιμακωθεί η βία».

Ο εμπνευστής του «Στρατηγικού Βάθους» επικαλείται μάλιστα πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, αν εξακολουθήσουν οι λαϊκές αντιδράσεις στη Συρία.

Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα έρχεται να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για μεταβολές στο status quo της εγγύς Ανατολής, ανακατανομή των δυνάμεων στρατιωτικής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή και λειτουργεί σε πλήρη ταύτιση με τους πάγιους αναθεωρητικούς αντικειμενικούς στόχους περί της «Οθωμανικής κληρονομιάς», όπως την είχε περιγράψει ο Νταβούτογλου.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι στην παρούσα συγκυρία το τουρκικό-πολιτικό-σταρτιωτικό κατεστημένο επιδεικνύει το γνωστό φιλοπολεμικό χαρακτήρα του, αναθαρρημένο από την ασθένεια και αδυναμία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο αποφασίστηκε μονομερώς (και σε απόλυτη ταύτιση με τους σχεδιασμούς των Αμερικανών αξιωματικών στις Βρυξέλλες και τη Νάπολη, δηλαδή στα καίρια στρατηγεία του ΝΑΤΟ), η δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας με πρόσχημα την προστασία των Σύρων προσφύγων.

Διαφωνία Ερντογάν

Σε αυτό το ενδεχόμενο διαφωνούσε ριζικά ο κ. Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Νταβούτολου βρήκε τρόπο να ικανοποιήσει την επιθυμία των Αμερικανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο κ. Νταβούτογλου χρησιμοποίησε μυστική έκθεση της MIT (δηλαδή των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ), σύμφωνα με την οποία μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) διείσδυσαν στην Τουρκία μέσω των Συριακών συνόρων.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στη Συρία να χρησιμοποιήσει την Κουρδική τρομοκρατία εναντίον της», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Όλα δείχνουν ότι τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν στην περιοχή. Η παρουσία της Ρωσίας με ισχυρή ναυτική δύναμη τον Φεβρουάριο στην περιοχή, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα ότι πιθανή εμπλοκή τρίτων δυνάμεων στην περιοχή θα αποτελέσει casus belli για μια ευρύτερη ανάφλεξη από την Τουρκία μέχρι το Ιράν.

Ήδη και οι σημερινές πληροφορίες σε άλλο ρεπορτάζ του Κ. Τζεβελέκου από την Κύπρο, οι αντιδράσεις του Κύπριου προέδρου κ. Δημήτρη Χριστόφια στην επικυριαρχική βουλιμία των Αμερικανών, επιβεβαιώνουν ότι κάτι παίζεται στην περιοχή και μάλιστα χοντρό.

Διαβάστε επίσης: Κόντρα Χριστόφια - Αμερικανών