ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στο Ιράν με δύο αεροπλανοφόρα

Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στο Ιράν με δύο αεροπλανοφόρα

Διατηρώντας δύο αεροπλανοφόρα κοντά στον Κόλπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν συνεχή πίεση στο Ιράν, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να ξαναρχίσουν αυτήν την εβδομάδα, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

«Υπάρχουν τώρα δύο αεροπλανοφόρα και οι μονάδες συνοδείας τους στην περιοχή», αλλά κανένα τους δεν βρίσκεται στον ίδιο τον Κόλπο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού ο πλοίαρχος Τζόν Φέιτζ.

Το USS Abraham Lincoln και τα πλοία συνοδείας του βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Θάλασσας του Ομάν, ενώ το USS Enterprise διέρχεται από τον κόλπο του Αντεν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μάλιστα το Enterprise αντικαθιστά το USS Carl Vinson, το οποίο μόλις εγκατέλειψε την περιοχή και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις με το ινδικό ναυτικό στον Κόλπο της Βεγγάλης πριν επιστρέψει στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Ακόμη κάθε αεροπλανοφόρο, που συνοδεύεται από αντιτορπιλικά, καταδρομικά και υποβρύχια, μεταφέρει περίπου 80 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Η αμερικανική ναυτική παρουσία κοντά στα ιρανικά χωρικά ύδατα περιγράφεται ως "ρουτίνα" από το Πεντάγωνο, του οποίου η πολιτική είναι να διατηρεί ανά πάσα στιγμή ένα μέσο όρο 1,7 αεροπλανοφόρο στην περιοχή, από τα 11 που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Το Αbraham Lincoln και το Enterprise ενδέχεται να περάσουν τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία κλείνουν τον Κόλπο ανα πάσα στιγμή.

Παρέχουν ακόμη υποστήριξη στις αεροπορικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου η περίοδος των μαχών θα ξαναρχίσει με την άνοιξη.