ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στην Τυνησία μετά την "φυγή" του προέδρου της

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στην Τυνησία μετά την "φυγή" του προέδρου της
Ο τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπεντίον Μπεν Άλι κατευθύνεται αεροπορικώς προς τον Κόλπο, μετέδωσε χτες το τηλεοπτικό...

Ο τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπεντίον Μπεν Άλι κατευθύνεται αεροπορικώς προς τον Κόλπο, μετέδωσε χτες το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο ο Μπεν Άλι κατευθύνεται στο Κατάρ.

Το δίκτυο προσθέτει επίσης πως η σύζυγος του Μπεν Άλι Λέιλα Τραμπέλσι βρίσκεται από πολλών ημερών στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, που έχει έδρα του το Ντουμπάι, επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές για να τονίσει με τη σειρά του πως η χώρα στην οποία κατευθύνεται ο Μπεν Άλι είναι όντως το Κατάρ.


Ωστόσο ο τυνήσιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι θα αναλάβει τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου βάσει διατάγματος που υπέγραψε ο προκάτοχός του Ζιν ελ Απνεντίν Μπεν Άλι , προτού εγκαταλείψει τη χώρα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ΤΑΡ.

Στο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, το ΤΑΡ μεταδίδει πως «βάσει διατάγματος που υπεγράφη από τον πρόεδρο της χώρας με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2011, ο Μοχάμεντ Γανούσι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου της δημοκρατίας».

Αυτή η διευκρίνιση δεν περιεχόταν στο αρχικό κείμενο της ανακοίνωσης.


Ο μεταβατικός πρόεδρος της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε χτες πως θα συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους από τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Σήμερα πρόκειται να είναι μία αποφασιστική ημέρα. Θα συναντηθώ με εκπροσώπους από τα πολιτικά κόμματα για να σχηματίσω μία κυβέρνηση, η οποία ευελπιστώ πως θα καλύψει όλες τις προσδοκίες», τόνισε ο Γανούσι, μιλώντας από τηλεφώνου σε ιδιωτικό δίκτυο της χώρας.

Παράλληλα, η ΕΕ ζήτησε να υπάρξει μια «βιώσιμη» δημοκρατική λύση στην Τυνησία και απηύθυνε έκκληση να πρυτανεύσει η γαλήνη έπειτα από την αποχώρηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπεντίν Μπεν Άλι.

Νεότερες πληροφορίες από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε πριν από λίγο σήμερα Σάββατο ότι ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι έφθασε αεροπορικώς στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία.

"Πληροφορίες [αναφέρουν] ότι το αεροσκάφος του Μπεν Άλι αφίχθη στην Τζέντα", μετέδωσε το δίκτυο, το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε έκτακτο δελτίο του. Παρουσιαστής ανέφερε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Νωρίτερα, ανώτερο στέλεχος της Γαλλικής κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομασθεί είχε δηλώσει ότι το Παρίσι δεν θέλει ο Μπεν Άλι να μεταβεί στο γαλλικό έδαφος.

"Η Γαλλία δεν θέλει την άφιξη του Τυνήσιου Προέδρου στο έδαφός της", είπε ο αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αντιδρώντας στις πληροφορίες ότι ο Μπεν Άλι κατευθυνόταν αεροπορικώς στο Παρίσι. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι μετά την εξέλιξη αυτή το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε κατευθύνθηκε στον Κόλπο.