ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Ερντογάν προς τη Συρία–Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει

Απειλές Ερντογάν προς τη Συρία–Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη Συρία, με αφορμή το αίτημα της Τουρκίας για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού.

Η Τουρκία επικαλείται το άρθρο 4 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο κάθε χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου αν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητας ή η ασφάλειά της.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε σκληρές απειλές κατά της Συρίας: «Η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη, όμως όλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι η οργή της Τουρκίας θα είναι λυσσαλέα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του AKP.

Ο Ερντογάν τόνισε εκ νέου ότι το τουρκικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε ειρηνική αποστολή, καθώς και ότι πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο.

Το τουρκικό F-4 κατερρίφθη ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση πάνω από τα διεθνή ύδατα, σύμφωνα με την Άγκυρα. Η Δαμασκός επιμένει πως παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο.

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε τη Δευτέρα, πως σύμφωνα με ειδικούς, το αεροσκάφος δοκίμαζε τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και η κατάρριψή του δείχνει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Συρία.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου λίγο μετά το μεσημέρι. Ο ίδιος πάντως έχει επισημάνει πως «μια ξένη στρατιωτική επέμβαση δεν είναι καλή επιλογή για τη Συρία».