ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Ο Κλίντ Ίστγουντ μιλάει στον «αόρατο» Ομπάμα

Βίντεο: Ο Κλίντ Ίστγουντ μιλάει στον «αόρατο» Ομπάμα

Διφορούμενες είναι απόψεις για την ομιλία του Κλίντ Ίστγουντ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στη Φλόριντα, το σίγουρο είναι πάντως ότι έκλεψε την παράσταση από τον πραγματικό πρωταγωνιστή, Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο «Βρώμικος Χάρι» ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου, έχοντας μια άδεια καρέκλα στο πλάι του. Ακουγόταν το μουσικό θέμα του κλασικού γουέστερν του «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», στο οποίο πρωταγωνιστούσε.

Σε έναν παραληρηματικό μονόλογο, επιτέθηκε στον πρόεδρο Ομπάμα και κατά περιόδους σταματούσε για να τον επιπλήξει, λέγοντας «βούλωσέ το» στην άδεια καρέκλα.

Η ομιλία του στα περισσότερα σημεία ήταν ασυνάρτητη. Περνούσε από το ένα θέμα στο άλλο, από την κατάσταση της οικονομίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο.

Θέλοντας να είναι υποστηρικτικός προς τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον επαίνεσε για «ανεπίληπτες» (!) επιχειρηματικές επιδόσεις.

Λίγο αργότερα, είπε πως δεν πίστεψε «ποτέ ότι είναι καλή ιδέα οι δικηγόροι να γίνονται πρόεδροι», προφανώς αγνοώντας ότι ο Ρόμνεϊ έχει πτυχίο στα νομικά.

Σε μια από τις νηφάλιες στιγμές του, ο Ίστγουντ είπε στο πλήθος που τον επευφημούσε: «Όταν κάποιος δεν κάνει τη δουλειά, πρέπει να φεύγει».

Οι αντιδράσεις στο Twitter ήταν άμεσες. «Ο Κλιντ, ο ήρωάς μου, βγήκε αξιολύπητος και θλιβερός», έγραψε ο θρυλικός κριτικός κινηματογράφου του Σικάγο Ρόμπερτ Έμπερτ. «Δεν χρειαζόταν να το κάνει αυτό στον εαυτό του».

Ο πρώην σύμβουλος του Ρόμνεϊ, ο Μάικ Μέρφι, έγραψε: «Σημείωση: οι ηθοποιοί χρειάζονται σενάριο».

«Τι στο καλό είναι ΑΥΤΟ;», έγραψε στο Twitter ο ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ.

«Μια μεγάλη βραδιά για τον Μιτ Ρόμνεϊ μόλις εκτροχιάστηκε από τον Κλιντ Ίστγουντ. Ήταν άσχημο», έγραψε ο Τζο Σκάρμπορο πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που είναι τώρα σχολιαστής στο δίκτυο MSNBC.

Η φράση «αόρατος Ομπάμα» διαδόθηκε αμέσως στο Ίντερνετ και φωτογραφίες ανθρώπων με άδειες καρέκλες γέμισαν το Twitter. Στο λογαριασμό του ίδιου του Ομπάμα στο Twitter αναρτήθηκε μια φωτογραφία του Ομπάμα να κάθεται σε μια καρέκλα με την ετικέτα «Ο Πρόεδρος» και το σχόλιο «Αυτή η θέση είναι πιασμένη».