ΚΟΣΜΟΣ

Έλλειψη σπέρματος στην Κίνα!

Έλλειψη σπέρματος στην Κίνα!

Μια σοβαρή πρόκληση -που λίγοι την τολμούν- αποτελεί για τους Κινέζους η δωρεά σπέρματος, με αποτέλεσμα οι τράπεζες σπέρματος να βλέπουν τα αποθέματά τους να εξαντλούνται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ζευγάρια που καταφεύγουν στην τεχνητή γονιμοποίηση αναγκάζονται να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να έρθει η σειρά τους στη μοναδική τράπεζα σπέρματος της περιοχής Γκουάνγκντονγκ.

Ο βασικός λόγος που οι Κινέζοι δεν δωρίζουν το σπέρμα τους είναι ότι θεωρείται ταμπού. Στην κινεζική κουλτούρα το σπέρμα συνδέεται με τη μακροζωία και δεν πρέπει να «σπαταλιέται» με τέτοιους τρόπους.

«Η δωρεά σπέρματος είναι υγιεινή. Δεν θα σας κάνει κακό ούτε θα σας σκοτώσει», ήταν η προτροπή του επικεφαλής οικογενειακού σχεδιασμού της επαρχίας αυτής, προς φοιτητές.

Ένας φοιτητής δήλωσε ότι κρατούσε κρυφό από τους γονείς του ότι είναι δωρητής σπέρματος, οι οποίοι φοβούνταν ότι ο γιος τους θα πεθάνει επειδή «αφήνει κάποιον ξένο να κάνει χρήση του πολύτιμου οικογενειακού 'σπόρου'».

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας άνδρας από την πόλη Γουχάν ισχυρίστηκε ότι ο γιος του πέθανε μόλις δώρισε σπέρμα στις εγκαταστάσεις του τοπικού πανεπιστημίου.