ΚΟΣΜΟΣ

Ντράγκι: Καταφέραμε να καθησυχάσουμε τις αγορές

Ντράγκι: Καταφέραμε να καθησυχάσουμε τις αγορές

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση του για το νέο πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ, το επονομαζόμενο πρόγραμμα ΟΜΤ.

Ο Ντράγκι, σε δηλώσεις του μετά το ΔΣ της ΕΚΤ στη Σλοβενία, δήλωσε ότι «η απόφασή μας αναφορικά με το ΟΜΤ (στις αρχές Σεπτεμβρίου) βοήθησε να χαλαρώσουν οι πιέσεις που ασκήθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες, κατευνάζοντας τις ανησυχίες που ήθελαν να βλέπουν να υλοποιούνται όλα τα καταστροφικά σενάρια».

Ο Ντράγκι τόνισε επίσης πως η ΕΚΤ σκοπεύει και επιφυλάσσεται να προβεί σε εξαγορά ομολόγων από δοκιμαζόμενες από την οικονομική κρίση χώρες της ευρωζώνης, όποτε οι συνθήκες είναι κατάλληλες και είναι αυτή της η απόφαση που κατεύνασε τις αγορές.

«Ο μηχανισμός για την εξαγορά υπάρχει ήδη», δήλωσε εμφατικά.

Ο ίδιος τόνισε πως η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει αναιμική, όμως οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις τιμών οδήγησαν την ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια δανεισμού, στο 0,75%--ένα ιστορικό χαμηλό.

Αναλυτές εκτιμούν πως αναμένεται η ΕΚΤ αργότερα εντός του έτους, όμως αφότου ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων. Μολαταύτα, ο Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει τέτοια περαιτέρω περικοπή επιτοκίων, ή δυνητικές περικοπές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Ντράγκι απέδωσε τα εύσημα στην Ισπανία για τις «αξιομνημόνευτες» προσπάθειες που έχει καταβάλει για να ανορθώσει την οικονομία της. «Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί, πλην όμως παραμένουν εξίσου σημαντικές προκλήσεις», δήλωσε.

Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων κυμαίνονται στα ευκταία επίπεδα.

Σε δημοπρασία ισπανικών ομολόγων, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, τα κόστη δανεισμού ήταν σημαντικά μειωμένα σε όλες τις κατηγορίες τίτλων.

Διαβάστε επίσης:

Ντράγκι: «Όχι» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ