ΚΟΣΜΟΣ

4 στους 10 Αμερικάνους πιστεύουν ότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου...

4 στους 10 Αμερικάνους πιστεύουν ότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου...

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από τον τροπικό κυκλώνα Σάντι, είναι μια απόδειξη ότι ο κόσμος πλησιάζει στο τέλος του, σύμφωνα με τις προφητείες, ενώ έξι στους δέκα θεωρούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Public Religion Research Institute (PRRI), σε συνεργασία με το ειδησεογραφικό πόρταλ Religion News Service, διαπιστώνει ότι οι πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις καθορίζουν τις απόψεις των ανθρώπων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τους καύσωνες και τις ξηρασίες που σημειώθηκαν φέτος.

Οι περισσότεροι Καθολικοί (60%) και οι λευκοί, μη Ευαγγελικοί Προτεστάντες (65%) θεωρούν ότι οι τυφώνες και οι πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Όμως σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των λευκών Ευαγγελικών Προτεσταντών είπαν ότι οι καταιγίδες είναι μια ένδειξη του επικείμενου τέλους του κόσμου.

Συνολικά, το 36% των ερωτηθέντων είπε ότι η κακοκαιρία οφείλεται στο επικείμενο «τέλος των ημερών» ενώ το 63% την αποδίδει στην κλιματική αλλαγή. Ο διευθυντής ερευνών του PRRI Ντάνιελ Κοξ είπε ότι ορισμένοι (μεταξύ των οποίων και το 75% των μη λευκών Προτεσταντών) πιστεύουν ότι τα ακραία φαινόμενα οφείλονται μεν στην κλιματική αλλαγή αλλά ταυτόχρονα προαναγγέλλουν και το τέλος του κόσμου.

Οι πολιτικές πεποιθήσεις παίζουν επίσης το ρόλο τους όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών και έξι στους δέκα ανεξάρτητους πιστεύουν ότι τα τελευταία χρόνια οι καιρικές συνθήκες έχουν γίνει πιο ακραίες. Λιγότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους είπαν ότι έχουν αντιληφθεί μια τέτοια αλλαγή στον καιρό.

«Οι πολιτικές τάσεις τους επηρεάζουν ακόμη και το πώς αντιλαμβάνονται τον καιρό, γεγονός εξαιρετικά ενδιαφέρον», είπε ο Κοξ.

Σε ποσοστό 15% οι Αμερικανοί πιστεύουν επίσης ότι το τέλος του κόσμου, όπως προφητεύεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μόνο το 2% όμως πιστεύει στην πρόβλεψη των Μάγια ότι το τέλος θα έρθει την επόμενη εβδομάδα.

Όπως επισήμανε ο Καλ Τζίλσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Σάουδερν Μέθοντιστ, κάποιοι από αυτούς που πιστεύουν ότι το τέλος του κόσμου έρχεται, στην καθημερινότητά τους δεν ενεργούν με βάση αυτήν την πεποίθηση. «Αν καθίσεις και μιλήσεις μαζί τους και τους ρωτήσεις αν πραγματικά θεωρούν ότι θα βιώσουν το τέλος του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια, πιθανότατα θα απαντήσουν όχι», εξηγώντας ότι «πολλοί από αυτούς αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους»...