ΚΟΣΜΟΣ

Άραβες με διπλή υπηκοότητα πίσω από την επίθεση στο Μπουργκάς

Άραβες με διπλή υπηκοότητα πίσω από την επίθεση στο Μπουργκάς

Η ομάδα τρομοκρατών που ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο αεροδρόμιο Σαράφοβο της βουλγαρικής πόλης Μπουργκάς αποτελείται από Άραβες με διπλή υπηκοότητα, ένας από τους οποίους έχει αυστραλιανό διαβατήριο, σύμφωνα με έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας που ερευνούν την επίθεση, μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Sofia News Agency.

Στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 18 Ιουλίου του 2012 σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί τουρίστες, ο Βούλγαρος οδηγός του λεωφορείου και ο δράστης.

Η έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας επίκληση της οποίας γίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Σέγκα" της Σόφιας, αναφέρει ότι ο Άραβας με αυστραλιανό διαβατήριο δεν είχε απευθείας επικοινωνία με το δράστη της επίθεσης, αλλά εντοπίστηκε στη Βουλγαρία το ίδιο διάστημα και υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις μεταξύ των δύο.

Μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του συνεργού, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και ενημερώθηκαν οι αυστραλιανές αρχές. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυστραλίας (ASIO) απάντησε ότι ο ύποπτος δεν είναι στο έδαφος της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, δύο άλλοι συνεργοί στην τρομοκρατική επίθεση στο Μπουργκάς έχουν διαβατήριο Καναδά.

Τα ΜΜΕ του Ισραήλ μετέδωσαν ότι έκθεση των βουλγαρικών ανακριτικών αρχών επιρρίπτει ευθύνες στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ για την επίθεση. Οι βουλγαρικές αρχές διέψευσαν την ύπαρξη τέτοιας έκθεσης.

Η βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς θα βρεθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στις 5 Φεβρουαρίου.