ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι

Ιταλία: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι

Έφυγε από τη ζωή σήμερα στη Ρώμη σε ηλικία 94 ετών ο επί επτά φορές Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι.

Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο 'Ανσα.

Ο Αντρεότι παρέμεινε στην ενεργό πολιτική επί 52 χρόνια, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το 1992.

Επτά φορές πρωθυπουργός, ιστορικό στέλεχος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ως υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίσθηκε από έντονη φιλοαραβική στάση, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις του Μεσανατολικού.

Το 1973 είχε αναλάβει για πρώτη φορά πρωθυπουργός, γεγονός το οποίο συμβόλιζε κατ' εξοχήν «ανοξείδωτο» πολιτικό για την μακρά παραμονή του στην πολιτική σκηνή. Μια από τις γνωστότερες ρήσεις του ήταν ότι «η εξουσία φθείρει, τελικά, όποιον δεν την διαθέτει».

Κατά την δεκαετία του '70 δέχθηκε σειρά κριτικών για το ότι, σύμφωνα με αναλυτές, δεν εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με στόχο την απελευθέρωση του χριστιανοδημοκράτη γραμματέα 'Αλντο Μόρο, ο οποίος απήχθη και στην συνέχεια δολοφονήθηκε, το 1978, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Είκοσι χρόνια αργότερα κατηγορήθηκε για συνέργεια με την μαφία της Σικελίας, για οργανική σχέση με την Κόζα Νόστρα του αρχινονού Τοτό Ριίνα. Οι κατηγορίες, όμως, δεν αποδείχθηκαν ποτέ και δεν οδήγησαν σε καταδίκη του Ιταλού ισόβιου γερουσιαστή.

Στενός φίλος, μεταξύ άλλων, του Χέλμουτ Κολ και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Αντρεότι είχε ταχθεί κατά της επανένωσης των δυο Γερμανιών, «δεδομένων των ιστορικών προηγούμενων», προκαλώντας σειρά πολεμικών.

Ο Τζούλιο Αντρεότι ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της πολιτικής ως «τέχνης του εφικτού», μιας ατάραχης, φαινομενικά, αντιμετώπισης και των πιο δύσκολων και κρίσιμων