ΚΟΣΜΟΣ

Από τη Ρωσία ζητάει άσυλο τελικά ο Σνόουντεν

Από τη Ρωσία ζητάει άσυλο τελικά ο Σνόουντεν

Μετά τη «συνεδρία» του είχε με εκπροσώπους οργανώσεων και δικηγόρους, ο Σνόουντεν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει «προσωρινό πολιτικό άσυλο» από τη Ρωσία.

Ο Σνόουντεν που βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα στην περιοχή τράνζιτ του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας δήλωσε σήμερα το μεσημέρι πως αποφάσισε να ζητήσει η χορήγηση «προσωρινό πολιτικό άσυλο» από τη Ρωσία.

Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ανέφερε ότι έχει δεχθεί προσφορά για παραχώρηση ασύλου από τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα, τον Ισημερινό και τη Ρωσία, τις οποίες ευχαρίστησε.

Τελικά όμως, εκπρόσωποι οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα δοκιμάσουν να συναντήσουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτή της προσωρινής παροχής ασύλου.

Εκπρόσωποι κορυφαίων ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικηγόροι έφτασαν στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στη Μόσχα, όπου ο καταζητούμενος στις ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism της NSA παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.