ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: «Κανένα τεχνικό πρόβλημα» δεν είχε η μοιραία αμαξοστοιχία

Ισπανία: «Κανένα τεχνικό πρόβλημα» δεν είχε η μοιραία αμαξοστοιχία

Ο επικεφαλής των δημόσιων σιδηροδρόμων της Ισπανίας δήλωσε ότι το πλήρωμα της μοιραίας αμαξοστοιχίας η οποία εκτροχιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Γαλικία δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα πριν από το ατύχημα.


Ο Χούλιο Γκόμες-Πόμαρ, πρόεδρος της Renfe, έκανε τις σχετικές δηλώσεις ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία εξετάζει τις συνθήκες του δυστυχήματος το οποίο συνέβη έξω από την πόλη Σαντιάγο Δε Κομποστέλα.

Ο εκτροχιασμός της 24ης Ιουλίου κόστισε τη ζωή 79 ανθρώπων και τον τραυματισμό 170.

Ο οδηγός του τρένου, Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Άμο βρίσκεται υπό καθεστώς έρευνας για εγκληματική αμέλεια, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.

«Καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη καμία αναφορά του πληρώματος σε ζημία ή ανωμαλία», ανέφερε ο κ. Γκόμες-Πόμαρ.

Πρόσθεσε δε ότι είχαν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας και πως ο οδηγός δεν είχε εργαστεί περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό.

Το «μαύρο κουτί» του τρένου έχει αποκαλύψει ότι ο κ. Γκαρθόν μιλούσε με συνάδελφό του στο εσωτερικό επαγγελματικό τηλέφωνο και συμβουλευόταν κάποιο έγγραφο λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον εκτροχιασμό.

Οι δικαστικές αρχές έχουν ανακοινώσει επίσης ότι η αμαξοστοιχία ταξίδευε με 192 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα διπλάσια της επιτρεπόμενης στο σημείο όπου εκτροχιάστηκε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Renfe, το τρένο είχε περάσει με «άριστα» από τεχνική επιθεώρηση την ημέρα του ατυχήματος, ενώ τα φρένα του συρμού βρίσκονταν σε «εξαιρετική κατάσταση».

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Τα «μαύρα κουτιά» έδειξαν ότι ο μηχανοδηγός φρέναρε

Ισπανία: Ο μηχανοδηγός απορεί γιατί δεν κατάφερε να φρενάρει

Ισπανία: «Στο τηλέφωνο» μιλούσε ο οδηγός του τρένου που εκτροχιάστηκε

Το τελευταίο αντίο στα θύματα της Κομποστέλλα