ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα καλεί τη Δαμασκό να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ

Η Μόσχα καλεί τη Δαμασκό να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ

Η Μόσχα κάλεσε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους ειδικούς του ΟΗΕ, επιτρέποντάς τους να διερευνήσουν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον στρατό.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες, στην ανάγκη για τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής έρευνας και για ασφαλή πρόσβαση της ομάδας των ειδικών του ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης.

Το Πεκίνο από την πλευρά του τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να σπεύσει να προδικάσει τα αποτελέσματα οιασδήποτε έρευνας των ειδικών του ΟΗΕ στη Συρία.

«Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ βρίσκεται ήδη στη Συρία για να αρχίσει την έρευνά της και η Κίνα ελπίζει και πιστεύει ότι θα μπορέσει να συνεργαστεί με τη συριακή κυβέρνηση για την ομαλή πορεία της έρευνάς της», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε ότι πριν αποφανθεί η έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη, όλες οι πλευρές πρέπει να αποφύγουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Συρία δηλώνουν ότι προσπαθούν να παραδώσουν στους ειδικούς του ΟΗΕ δείγματα ιστών των θυμάτων της επίθεσης με χημικά.

«Η ομάδα του ΟΗΕ ήλθε σε επικοινωνία μαζί μας και από τη στιγμή εκείνη εμείς έχουμε στην κατοχή μας δείγματα από μαλλιά, δέρμα και αίμα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Δαμασκό με έμπιστους ανθρώπους μας», δήλωσε ο ακτιβιστής Αμπού Νιντάλ από την ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Αρμπίν.

Αρκετοί ακτιβιστές στην περιοχή, οι οποίοι επικοινώνησαν με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υποστηρίζουν ότι έχουν και αυτοί στην κατοχή τους δείγματα για να τα μεταφέρουν στην πρωτεύουσα, αλλά όπως είπαν, δεν είχαν τρόπο να προσεγγίσουν τους επιθεωρητές στο ξενοδοχείο τους.