ΚΟΣΜΟΣ

O Mπαράκ Ομπάμα πιέζει τον ΟΗΕ να «αναλάβει δράση» για τη Συρία

O Mπαράκ Ομπάμα πιέζει τον ΟΗΕ να «αναλάβει δράση» για τη Συρία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιέζει τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν «άμεση, καλύτερη δράση» στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας αυτής να επιτρέψει την επιθεώρηση του χώρου όπου καταγγέλθηκε η χρήση χημικών όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με ολόκληρη την διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ομπάμα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Δεν αναμένουμε τη συνεργασία (της Δαμασκού) με δεδομένο το ιστορικό» της, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα πάντως απέρριψε την ιδέα ότι οι ΗΠΑ «μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν» την περίπλοκη κατάσταση στη Συρία, αποκαλώντας την ιδέα αυτή «μεγαλοποιημένη».

Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αναμεμιγμένες σε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υπάρχουν κόστη σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε ανάμιξη του Αμερικανικού στρατού.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία ένα «σημαντικό γεγονός» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο χημικά όπλα να χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα.

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» για την οποία είχε κάνει λόγο στο παρελθόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνησή του.