ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρώτο «ναι» για επέμβαση στη Συρία

ΗΠΑ: Πρώτο «ναι» για επέμβαση στη Συρία

Με ψήφους 10 υπέρ και 7 κατά, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για μια περιορισμένης έκτασης και διάρκειας στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας)

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε μια απόφαση η οποία εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά, με έναν από τους γερουσιαστές να δηλώνει απλώς «παρών».

Η απόφαση κάνει λόγο για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Μια ομάδα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών πολιτικών, τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει αντιταχθεί στην απόφαση αυτή.

Η απόφαση θα έρθει τώρα στην ολομέλεια του σώματος όπου θα τεθεί πιθανότατα σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ακόμα και μετά από άρνηση του Κονγκρέσου.

«Να μη μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη βαρβαρότητα» της συριακής επίθεσης με χημικά, κάλεσε ο Ομπάμα από τη Σουηδία όπου βρέθηκε, λίγο πριν από τη Σύνοδο της G20 στη Ρωσία.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της πρότασής του για στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, άφησε, όμως, ένα παράθυρο ανοιχτό και για στρατιωτική δράση ακόμα και μετά από άρνηση του Κογκρέσου.

Μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Ομπάμα τόνισε: «Εάν αποτύχουμε να δράσουμε στη Συρία, θα αυξηθούν αυτού του είδους οι επιθέσεις».

«Δεν έβαλα εγώ την κόκκινη γραμμή, ο κόσμος έβαλε την κόκκινη γραμμή» κατά της χρήσης χημικών όπλων, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα αλλάξει την άποψή του και θα σταματήσει να στηρίζει τον Άσαντ και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να έχει επαφές με τη Ρωσία για το θέμα.

Η Ρωσία από την πλευρά της ενισχύει τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή, την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για ένα πιθανό στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας.

Τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο έχουν «την ικανότητα να αντιδράσουν» σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύρραξης στη Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ρωσική στρατιωτική πηγή.

Το σχεδιαζόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία δεν θα είναι απλώς «ένα τσιμπηματάκι», αλλά θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, καταθέτοντας στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα κληθεί επίσης να εγκρίνει την απόφαση για στρατιωτική δράση.

«Ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) έχει δηλώσει ότι αυτό (το στρατιωτικό πλήγμα) δεν θα είναι απλώς ένα τσίμπημα. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε» είπε χαρακτηριστικά ο Χέιγκελ.

Εκτίμησε ακόμη πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά όπλα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλάβουν δράση ώστε να στείλουν το μήνυμα πως η χρήση των όπλων αυτών είναι απαράδεκτη.

Συρία: Δε θα υποκύψουμε ακόμα κι αν γίνει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

"Η συριακή κυβέρνηση δεν θα αλλάξει στάση ακόμη και αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Κανένας Σύρος δεν μπορεί να θυσιάσει την ανεξαρτησία της πατρίδας του", ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μοκντάντ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σύρος αξιωματούχος τόνισε ότι η Δαμασκός θα κινητοποιήσει τους συμμάχους της απέναντι στον γαλλοαμερικανικό άξονα και πρόσθεσε ότι το καθεστώς έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση. "Δεν πρόκειται να δώσουμε πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει η Συρία (...) Η Συρία έλαβε όλα τα μέτρα για να απαντήσει σε μια τέτοια επίθεση", τόνισε.

"Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αυτή τη στιγμή κινητοποιούν τους συμμάχους τους εν όψει μιας επίθεσης εναντίον της Συρίας. Νομίζω ότι και η Συρία, από την πλευρά της, έχει το δικαίωμα να κινητοποιήσει τους δικούς της συμμάχους και αυτοί οι τελευταίοι θα της παράσχουν κάθε είδους υποστήριξη", σημείωσε με νόημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία «δείχνει» τους αντάρτες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Χέιγκελ: Δεν θα είναι ένα «τσίμπημα» στην Συρία

Ρωσία: Τα πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο θα αντιδράσουν, αν χρειαστεί

Πλησιάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία