ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Υποχωρούν τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών

Γερμανικές εκλογές: Υποχωρούν τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών

Παγιώνεται η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ποσοστών που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Forschungsgruppe για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF που δημοσιεύεται σήμερα, το CDU συγκεντρώνει το 40% των προτιμήσεων, χάνοντας μία μονάδα την τελευταία εβδομάδα.

Παρά τη μείωση των Χριστιανοδημοκρατών, οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) παραμένουν καθηλωμένοι στο 26%, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει ως επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας CDU/CSU με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που συγκεντρώνουν 6% σύμφωνα με την έρευνα, δηλαδή ποσοστό που επιτρέπει στο κόμμα αυτό να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή.

Η δημοσκόπηση του ZDF συνάδει με όσα έδειξαν και άλλες δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα και καταδεικνύει πως το συνολικό ποσοστό του κυβερνητικού συνασπισμού φθάνει το 46%.

Η προσωπική δημοτικότητα της καγκελαρίου ωστόσο μειώθηκε 5% στο 49% την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο βασικός της αντίπαλος για την καγκελαρία, ο υποψήφιος του SDP Πέερ Στάινμπρουκ, έχει 32%, σύμφωνα με άλλη έρευνα της εταιρίας Infratest για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Αμφότερες αυτές οι δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν πριν από την δημοσίευση μιας φωτογραφίας του Στάινμπρουκ στην οποία ο υποψήφιος του SDP απαναθατίστηκε ενώ έκανε μια άσεμνη χειρονομία.

Στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου είναι η φωτογραφία του 66χρονου Στάινμπρουκ με προτεταμένο τον παράμεσο του ενός του χεριού. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε τη χειρονομία κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης στην οποία έπρεπε να απαντά με παντομίμα, ερωτηθείς εάν και κατά πόσον θεωρεί πως του αξίζουν τα μειωτικά προσωνύμια «Προβληματικός Πέερ» και «Πεερλουσκόνι», με το δεύτερο να παραπέμπει στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με την έρευνα του ZDF, το SDP και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν μαζί 37%, ενώ το ποσοστό των Πρασίνων αυξήθηκε μία μονάδα στο 11%.

Στην ίδια έρευνα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζεται να αυξάνει το ποσοστό της, πλησιάζοντας το όριο του 5% — τάση που εάν επαληθευτεί θα σημάνει την είσοδο ενός ευρωσκεπτικιστικού κόμματος στην βουλή της Γερμανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Η Μέρκελ εξέταζε σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σάλος με την άσεμνη χειρονομία του Στάινμπρουκ

Spiegel: Μέρκελ η... αυτοκράτειρα