ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» σε κυβέρνηση συνασπισμού από τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία

«Ναι» σε κυβέρνηση συνασπισμού από τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία

Τα ανώτερα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ενέκριναν σήμερα στο Βερολίνο με συντριπτική πλειοψηφία την απόφαση των ηγετών του κόμματός τους να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.


"Θέλουμε να αρχίσουμε συνομιλίες για τη δημιουργία ενός συνασπισμού και να προσηλωθούμε στον στόχο να τις φέρουμε σε πέρας", δήλωσε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την σχετική ψηφοφορία.


Ο Γκάμπριελ επανέλαβε την δέσμευσή του να διοργανώσει μια ψηφοφορία για τα περίπου 470.000 μέλη της βάσης του κόμματος για να εγκρίνουν μια ενδεχόμενη συμφωνία σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού.


Το SPD, το οποίο ήρθε δεύτερο με απόσταση από την Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θεωρούνταν εξαρχής ο πιθανότερος εταίρος. Ωστόσο το κόμμα έχει υιοθετήσει μια επιφυλακτική προσέγγιση προσπαθώντας να αποφύγει τα λάθη που έκανε στη διάρκεια του "μεγάλου συνασπισμού" του με την Μέρκελ από το 2005 ως το 2009.
Έπειτα απ' αυτή την κυβερνητική θητεία, το κόμμα σημείωσε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας τη βάση του πολύ επιφυλακτική σε ό,τι αφορά μια άλλη τέτοια ένωση.


Στα συνολικά 229 στελέχη του πυρήνα του κόμματος που είχαν κληθεί να ψηφίσουν σήμερα για την επίσημη έναρξη συνομιλιών με τους συντηρητικούς (CDU/CSU) της Μέρκελ, τα 196 ψήφισαν υπέρ, 31 κατά και 2 απείχαν, διευκρίνισε ο Γκάμπριελ.


Μετά το πράσινο φως που έδωσαν τα ανώτερα στελέχη του κόμματος, οι συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μπορούν να αρχίσουν την ερχόμενη Τετάρτη.


Ο Γκάμπριελ δεν έδωσε μια καταληκτική ημερομηνία όσον αφορά την επίτευξη ενός αποτελέσματος στις συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, αλλά σημείωσε ότι ο στόχος είναι "να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης πριν από τα Χριστούγεννα".


Ο επικεφαλής του SPD υπενθύμισε επίσης ότι η θέσπιση σε όλη τη χώρα ενός κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα, κύριο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, παραμένει ένας εκ των ουκ άνευ όρος για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού με το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου.


Ο κατώτατος αυτός μισθός ήταν μια από τις κύριες δεσμεύσεις του SPD κατά την προεκλογική του εκστρατεία.


Το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ --η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό της κόμμα στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU)-- αναδείχθηκε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό αναγκάζει τους συντηρητικούς της Μέρκελ να αναζητήσουν έναν κυβερνητικό σύμμαχο και να κάνουν παραχωρήσεις.


Οι ηγέτες του SPD είχαν καταρτίσει πριν από την σημερινή ψηφοφορία έναν κατάλογο με τα "μη διαπραγματεύσιμα" αιτήματά τους από τους συντηρητικούς της Μέρκελ για να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες με την καγκελάριο για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.


Εκτός από το αίτημα για την θέσπιση σ' όλη τη χώρα ενός κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα, στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνεται το αίτημα για την εξασφάλιση ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες, την πραγματοποίηση μεγαλύτερων επενδύσεων στις υποδομές και την παιδεία και την εκπόνηση μιας στρατηγικής για την προώθηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.