ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία Ιταλίας για τις μυστικές παρακολουθήσεις

Ανησυχία Ιταλίας για τις μυστικές παρακολουθήσεις

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι υποσχέθηκε σήμερα στη Ρώμη πως η κυβέρνησή του θα ερευνήσει εάν και κατά πόσον οι μυστικές της υπηρεσίες ασφάλειας είχαν παρακολουθήσει παράνομα συνδιαλέξεις και άλλα δεδομένα των ιταλικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, επισήμανε πηγή της ιταλικής κυβέρνησης.


Ο Κέρι συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, και στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ομοβροντία ερωτήσεων σχετικά με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) για τις παράνομες παρακολουθήσεις.
«Ετέθη το θέμα να επιβεβαιωθούν πολλές αναφορές για πιθανή παραβίαση των κανόνων για την ιδιωτική ζωή. Συναντήσαμε μία στάση συνεργασίας και μας διαβεβαίωσαν πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει υπό εξέταση το όλο θέμα», τόνισε μετά τη συνάντηση μέλος του γραφείου του Ιταλού πρωθυπουργού.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από την πλευρά της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Σήμερα πάντως, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε πως «οι Ιταλοί απαιτούν διαφάνεια πάνω στο ζήτημα αυτό». Οι Ιταλοί θα πρέπει να γνωρίζουν και να τους πουν εάν τους κατασκόπευαν «χωρίς να απειλούνται από κανέναν», πρόσθεσε.
Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιταλίας είχε ζητήσει γραπτώς από τον Λέτα να θέσει στον Κέρι το ερώτημα εάν και η Ιταλία είχε γίνει στόχος των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, όπως είχε γίνει και με τη Γαλλία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Λε Μοντ.