ΚΟΣΜΟΣ

Αποφυλακίστηκε και ο τελευταίος ακτιβιστής της Greenpeace

Αποφυλακίστηκε και ο τελευταίος ακτιβιστής της Greenpeace

Το τελευταίο μέλος του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, ο Αυστραλός Κόλιν Ράσελ, βγήκε σήμερα από τη φυλακή της Αγίας Πετρούπολης όπου κρατούνταν, μία ημέρα μετά την απόφαση της δικαιοσύνης σε δεύτερο βαθμό να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

«Ο Κόλιν Ράσελ βγήκε από τη φυλακή. Δόθηκε η εγγύηση των 2 εκατομμυρίων ρουβλιών (45.000 ευρώ)», δήλωσε η Βιολέτα Ριάμπκο, μια εκπρόσωπος της Γκρίνπις.

Ο Κόλιν Ράσελ ήταν ο μόνος ακτιβιστής από τα τριάντα μέλη του πληρώματος του Arctic Sunrise που δεν είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση πρωτοδίκως. Ήταν ο πρώτος που είχε εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 18 Νοεμβρίου και η προφυλάκισή του είχε παραταθεί τότε για τρεις μήνες, ως τις 24 Φεβρουαρίου.

Οι 29 άλλοι ακτιβιστές έχουν όλοι βγει από τη φυλακή, όμως δεν μπορούν να φύγουν από τη Ρωσία.

Τα 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου, μεταξύ των οποίων ήταν 26 ξένοι, συνελήφθησαν το Σεπτέμβριο έπειτα από μια δράση με στόχο μια πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom στην Αρκτική, με την οποία ήθελαν να καταγγείλουν τους κινδύνους από την εξόρυξη υδρογονανθράκων σ' αυτή την εκτεταμένη περιοχή με τα ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Οι 30 συλληφθέντες αρχικά είχαν κατηγορηθεί για «πειρατεία», που στη Ρωσία τιμωρείται με 15 χρόνια κάθειρξη. Στη συνέχεια τους απαγγέλθηκε η κατηγορία του χουλιγκανισμού, που επισύρει ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει αρθεί η πρώτη κατηγορία.