ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Έκτακτη σύνοδος κορυφής για την ουκρανική κρίση

Ε.Ε.: Έκτακτη σύνοδος κορυφής για την ουκρανική κρίση

Μετά τις χθεσινές άκαρπες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο Παρίσι, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, ενώ συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


«Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έχουμε την αντίληψη στην Ευρώπη μιας πραγματικής απειλής για τη σταθερότητα μας, ακόμα και για την ειρήνη στην ήπειρο», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους. Μεταξύ αυτών και ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα.

ΟΗΕ: Νέα συνεδρίαση του ΣΑ
Στις 14:30 τοπική ώρα (19:30 GMT) συνεδριάζουν και πάλι τα 15 κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη με θέμα την ουκρανική κρίση, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ.

Είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή. Τη Δευτέρα η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση μετατράπηκε σε «διάλογο κωφών» με την Ρωσία να δέχεται πιέσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς όμως να αλλάξει θέση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάλιστα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση μετά το τέλος αυτής της δημόσιας συνεδρίασης, σαφές δείγμα του χάσματος μεταξύ των μελών του.

Η Μόσχα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτοντας το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε θέση.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κέρι - Λαβρόφ
Νέα συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως δήλωσε μετά τις χθεσινές συνομιλίες των δύο ανδρών στο Παρίσι με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας.

kerilavrov129

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο κ. Κέρι ανέφερε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις στις επόμενες ημέρες».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία και ότι θα συζητήσει σχετικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Διαβάστε επίσης:

Αυθεντική η συνομιλία Πάετ - Άστον για τους ελεύθερους σκοπευτές

Κέρι: Δεν επιτεύχθηκε καμιά συμφωνία για την Ουκρανία

Ρωσία: Η νέα ουκρανική κυβέρνηση «έχει παραισθήσεις»

Στον «πάγο» θέτει τη Ρωσία το ΝΑΤΟ-Αυστηρή απάντηση του Κρεμλίνου

Ουκρανία: Στο «στόχαστρο» της δικαιοσύνης αποσχιστικές τάσεις

Συνομιλία Μέρκελ – Πούτιν για την Ουκρανία

Ουκρανία: Χέρι-χέρι Ισραηλινοί παραστρατιωτικοί και νεοναζί

Διαψεύδει ο ΟΗΕ την «ομηρεία» του ειδικού απεσταλμένου στην Κριμαία

«Πόρτα» Λαβρόφ στον Ουκρανό ομόλογό του

RT: «Οι ελεύθεροι σκοπευτές εκτελούσαν διαταγές της αντιπολίτευσης»