ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η νέα ουκρανική κυβέρνηση «έχει παραισθήσεις»

Ρωσία: Η νέα ουκρανική κυβέρνηση «έχει παραισθήσεις»

Για «παραισθήσεις» κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο η Ρωσία, απαντώντας στις αιτιάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ ισχυρίστηκε ότι θα διέτρεχε κίνδυνο η ασφάλεια των πυρηνικών της εργοστασίων σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Οι απεσταλμένοι των δύο γειτονικών κρατών ενεπλάκησαν σε μια σφοδρή φραστική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο οποίο συμμετέχουν 35 κράτη-μέλη, αποκάλυψαν διπλωμάτες που παρευρίσκονταν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του.

Σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση, η Ρωσία απέρριψε το αίτημα των χωρών της Δύσης να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας διπλωματικών επαφών στις οποίες διακυβεύονταν πολλά στο Παρίσι με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο θέμα της Ουκρανίας και την αποφυγή μιας ένοπλης σύρραξης.

Στη συνεδρίαση της IAEA στη Βιέννη, στην οποία συζητήθηκαν επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν και άλλα θέματα, ο πρεσβευτής των νέων αρχών στο Κίεβο αναφέρθηκε στην ασφάλεια των ουκρανικών εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, υπογραμμίζοντας τις πιθανές καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην ΙΑΕΑ, Ιγκόρ Προκόπτσουκ, δήλωσε ότι «η φυσική προστασία» των 15 ουκρανικών πυρηνικών αντιδραστήρων «ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο», σύμφωνα με ένα διπλωμάτη που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα.

«Οι δυνητικές συνέπειες μιας στρατιωτικής επέμβασης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απειλή μόλυνσης με ραδιενέργεια του εδάφους της Ουκρανίας ή και γειτονικών της κρατών» υπογράμμισε ο Προκόπτσουκ.

«Επιπλέον, μία σημαντική ποσότητα των αναλωθέντων πυρηνικών καυσίμων, που είναι αποθηκευμένη στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, θα μπορούσε να εγείρει δυνητικά μεγάλους κινδύνους», τόνισε.

ukrania7

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην IAEA, Γκριγκόρι Μπερντενίκοφ, αντέδρασε οργισμένα, υποστηρίζοντας ότι οι προειδοποιήσεις αυτές δεν αποτελούν «τίποτε άλλο παρά μια πρόκληση» και ότι η Ουκρανία προβαίνει σε «συκοφαντική δυσφήμιση» της χώρας του.

Η Ουκρανία «έχει παραισθήσεις για φανταστικούς κινδύνους από το εξωτερικό» είπε ο Ρώσος πρεσβευτής, σύμφωνα με τον διπλωμάτη που ήταν παρών.
Ένας δεύτερος διπλωμάτης επιβεβαίωσε το σχόλιο περί «παραισθήσεων».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Αμερικανός απεσταλμένος στην IAEA Τζόζεφ Μακμάνους δήλωσε ότι η χώρα του «έχει πλήρη επίγνωση των πιθανών συνεπειών που θα προκαλούσε μια δολιοφθορά ή μια επίθεση εναντίον ενός εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας».

Διαβάστε επίσης:

Στον «πάγο» θέτει τη Ρωσία το ΝΑΤΟ-Αυστηρή απάντηση του Κρεμλίνου

Ουκρανία: Στο «στόχαστρο» της δικαιοσύνης αποσχιστικές τάσεις

Συνομιλία Μέρκελ – Πούτιν για την Ουκρανία

Ουκρανία: Στο χείλος της χρεοκοπίας

Ουκρανία: Χέρι-χέρι Ισραηλινοί παραστρατιωτικοί και νεοναζί

Ουκρανία: Αποχωρεί από την Κριμαία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Αυθεντική η συνομιλία Πάετ - Άστον για τους ελεύθερους σκοπευτές

Διαψεύδει ο ΟΗΕ την «ομηρεία» του ειδικού απεσταλμένου στην Κριμαία

Κέρι προς Λαβρόφ: Ξεκινήστε απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο!

«Πόρτα» Λαβρόφ στον Ουκρανό ομόλογό του

Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ στην Κριμαία «συνελήφθη από ενόπλους»

RT: «Οι ελεύθεροι σκοπευτές εκτελούσαν διαταγές της αντιπολίτευσης»

Σλοβενία: «Ενήργησα σωστά» δηλώνει ο Υπουργός εξωτερικών

Πούτιν: Αρνητικές οι επιπτώσεις στην Τελωνειακή Ένωση

Στρατιωτικοί παρατηρητές στην Ουκρανία

Το Κίεβο δεν αποκλείει να συνεχίσει την συνεργασία του με τη Μόσχα

Μετάνιωσαν οι ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες που «άφησαν» στην Ευρώπη!

Ουκρανία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ στο Παρίσι

Γερμανία: Προσοχή σε ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας

Μπαρόζο: Βοήθεια 11 δισ. ευρώ θα προσφέρει η ΕΕ στην Ουκρανία

Πούτιν: Δεν επιθυμεί να διαταραχτούν οι σχέσεις με τους εταίρους του

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων και δεύτερη βάση πυραύλων στην Κριμαία

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει αιματοχυσία στην Ουκρανία!