ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προσοχή σε ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας

Γερμανία: Προσοχή σε ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, μετά τη μερική κατάληψη δύο βάσεων εκτόξευσης πυραύλων στην Κριμαία από τις ρωσικές δυνάμεις.


Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου της καγκελαρίου έγινε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Βερολίνο. Ο Ζάιμπερτ υπενθύμισε επίσης ότι η Γερμανία αξιώνει να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

"Είναι ουσιώδους σημασίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όλες οι πλευρές. Προϋπόθεση για μια διπλωματική διαδικασία είναι να γίνουν τα πάντα για τη σταθερότητα της Ουκρανίας και να αποφευχθεί ότι οδηγεί σε αποσταθεροποίηση", πρόσθεσε.

"Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ανησυχητική την κατάσταση στην Ουκρανία. Στην Κριμαία, λόγω της στάσης της Ρωσίας, έχουμε μια απαράδεκτη κατάσταση που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες", συνέχισε.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα, ο Ζάιμπερτ επισήμανε μόνο ότι "από την Δευτέρα δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη στην Κριμαία" μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Είπε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για τη συγκρότηση μιας ομάδας επαφής. "Οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν διακοπεί. Συνεχίζονται (. . .) είναι πολύ σημαντικό αυτές οι συζητήσεις να συνεχιστούν με επιτυχία σήμερα", τόνισε.

Μία εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ υπενθύμισε ότι ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ληφθούν "μέτρα" εκ μέρους της ΕΕ εάν η Ρωσία δεν δεσμευτεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία."Εάν, για παράδειγμα, οι προσπάθειες για τη συγκρότηση μιας ομάδας επαφής δεν προχωρήσουν, μπορούμε να περιμένουμε ότι το θέμα των μέτρων εναντίον της Ρωσίας θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών στη σύνοδο (των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ) της Πέμπτης", είπε η εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Δεν επιθυμεί να διαταραχτούν οι σχέσεις με τους εταίρους του

Ουκρανία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ακροδεξιό Γιάρος

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει αιματοχυσία στην Ουκρανία!

Οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν υπό μερικό έλεγχο βάση εκτόξευσης πυραύλων