ΚΟΣΜΟΣ

Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης ξεκινά σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με την Ε.Ε. να αναζητά μία αξιόπιστη απάντηση προς την Μόσχα, καθώς και μία στρατηγική σε βάθος χρόνου στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Το θέμα της Ουκρανίας, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του σημερινού δείπνου εργασίας των «28». Όπως σχολίασαν διπλωματικές πηγές, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η επιβολή κυρώσεων με το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την Ε.Ε.

Έτσι, ενώ φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να ακυρώσουν τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας – Ε.Ε. τον Ιούνιο στο Σότσι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις που θα διακύβευαν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Παράλληλα, στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να γίνει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τη χάραξη στρατηγικής, σε βάθος χρόνου, στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία. Διπλωματικές πηγές σχολίασαν ότι η ουκρανική κρίση υποχρεώνει την Ε.Ε. να επανεξετάσει σε βάθος την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και να αναζητήσει τρόπους μεγαλύτερης διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού της.

Επιπλέον, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι «28» θα υπογράψουν με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ την πολιτική συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας. Με αυτόν τον τρόπο, η Ε.Ε. επιβεβαιώνει τη στήριξή της στη νέα ουκρανική κυβέρνηση, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα θεωρηθεί πρόκληση από τη Μόσχα, εκτιμούν διπλωμάτες.

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορούν στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, το κλίμα, την ενέργεια και τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Αφρικής.

Οι εργασίες των «28» θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα, με θέμα την οικονομία και παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. Οι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόοδο της διαδικασίας παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του τρέχοντος έτους και θα αξιολογήσουν την υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020. Στη συνέχεια θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του νομοθετικού έργου και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, σε σχέση με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών και θα επανέλθει στο θέμα της φορολόγησης των αποταμιεύσεων.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί σε θέματα ενεργειακής στρατηγικής της Ε.Ε. και κλίματος, μετά την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. - Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ