ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επιμένουν να δυναμιτίζουν το κλίμα, ενώ το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για «τη σοβαρότερη απειλή» για τη σταθερότητα στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία συνιστά τη «σοβαρότερη απειλή» για τη σταθερότητα της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Αυτή συνιστά ένα σήμα συναγερμού για την ευρωατλαντική κοινότητα, για το ΝΑΤΟ και για όλους εκείνους που έχουν δεσμευτεί στην υπεράσπιση μιας ακέραιης Ευρώπης, ελεύθερης και ειρηνικής» αναφέρει ο Ράσμουσεν σε μια ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει σε λίγο στην Ουάσιγκτον.

«Έχουμε γνωρίσει και άλλες κρίσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια: στα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90, στη Γεωργία το 2008. Όμως αυτή συνιστά την πλέον σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», προσθέτει.

Εντωμεταξύ το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας ολοένα και γίνεται πιο έντονο.

 73693413 021594251

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έκανε την κρίση αυτή αφού ρωσικά στρατεύματα και άοπλοι φιλορώσοι εθελοντές εισέβαλαν στη ναυτική βάση της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη και ύψωσαν τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες», είπε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα, πέραν των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους επιβλήθηκαν τη Δευτέρα κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

«Η διπλωματία παραμένει το μόνο αποδεκτό μέσο για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», είπε.

Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτικών. «Ο ρωσικός στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη για τους τραυματισμούς ή τους θανάτους που προκαλούν μέλη τακτικών ή άτακτων δυνάμεων, αυτών που δεν φέρουν διακριτικά», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Νέα κατάληψη βάσης στην Κριμαία από ρωσικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν άλλη μία ουκρανική ναυτική βάση στην Κριμαία αργά την Τετάρτη, σύμφωνα με αξιωματικό του ουκρανικού ναυτικού.

Όπως δήλωσε, δεν χρησιμοποιήθηκε βία κατά την κατάληψη της βάσης στο Μπακχισαράι, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη Συμφερόπολη.

 73692737 021593997

«Ρωσικά στρατεύματα κατέφθασαν και μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε τη βάση, το οποίο και κάναμε» δήλωσε στο Reuters ο Εντουάρντ Κουσναρένκο. «Θα προσπαθήσουμε ξανά αύριο να επιστρέψουμε στα πόστα μας».

O Κουσναρένκο ανέφερε ότι ο ίδιος και άλλοι 14 στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τη βάση στο Μπακχισαράι.

Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα όταν δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πύλη της βάσης αυτής.

Nωρίτερα την Τετάρτη ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ουκρανική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Μέσα στην εβδομάδα και τυπικά η ένταξη της Κριμαίας

Απελευθέρωσαν όμηρο διοικητή του ουκρανικού στόλου

Απομακρύνει τα στρατεύματά της από την Κριμαία η Ουκρανία

Η Ρωσία θα αντιδράσει στις αμερικανικές κυρώσεις

Ρωσία: Η Μόσχα θα καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κριμαίας