ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Διακοπή λειτουργίας ουκρανικού εργοστασίου

Ρωσία: Διακοπή λειτουργίας ουκρανικού εργοστασίου

Άμεσο αντίκτυπο και στον οικονομικό τομέα έχει η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Οι ρωσικές τελωνειακές αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους επί των ουκρανικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν και διέκοψαν τη λειτουργία εργοστασίου ζαχαροπλαστικής, ουκρανικής ιδιοκτησίας, στη ρωσική πόλη Λίπετσκ!

«Οι ρωσικές τελωνειακές αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους κατόπιν "πληροφοριών" για πιθανές απόπειρες εξαγωγής λαθραίων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και όπλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Κοτίκοφ, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγειονομικών Ελέγχων της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «όλο και περισσότεροι υπάλληλοι ανακαλύπτουν φορτία με πλαστά παραστατικά», ενώ οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι οι αρχές έχουν συλλάβει «πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο όπλων με προορισμό την περιοχή του Βορείου Καυκάσου».
Εκπρόσωπος των ουκρανικών τελωνειακών υπηρεσιών, πάντως, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Η Ρωσία είχε ενισχύσει τους τελωνειακούς ελέγχους επί των ουκρανικών εξαγωγών τον περασμένο Αύγουστο, σε μία κίνηση που θεωρήθηκε αύξηση της πίεσης προς το Κίεβο, προκειμένου να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η μη υπογραφή της οποίας πυροδότησε την παρούσα κρίση στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο, τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών κατήγγειλαν ότι ειδικές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας κατέλαβαν το ουκρανικής ιδιοκτησίας εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής του Λίπετσκ και διέκοψαν τη λειτουργία του. Οι ρωσικές αρχές δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τούς επέτρεπαν να εισβάλουν στο εργοστάσιο και να διακόψουν την παραγωγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση...

Διαβάστε ακόμα:

Η Ρωσία μετονομάζει την Κριμαία σε «Ταυρίδα»

NationalGeographic: 'Εκδοση νέου χάρτη με την Κριμαία στη Ρωσία

Ουκρανός πρεσβευτής: Η Ρωσία ετοιμάζει εισβολή