ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Η κυβέρνηση ζητάει πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών στην ΕΕ

Σουηδία: Η κυβέρνηση ζητάει πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών στην ΕΕ

Καθώς ο αριθμός όσων ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας τόνισε χθες ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ προτιμούν να αγνοούν αυτή την κρίση, προειδοποιώντας ότι χρειάζεται το βάρος για την εισδοχή των μεταναστών, ειδικά από τη Συρία, να κατανεμηθεί πιο δίκαια.


Ανάμεσα σε 44 βιομηχανικά κράτη, η Σουηδία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των αιτούμενων άσυλο που υποδέχεται και στη δεύτερη θέση κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Η Σουηδία αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προσφέρει αμέσως μόνιμη άδεια παραμονής στους Σύρους αιτούμενους άσυλο. Η Στοκχόλμη υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος της εισδοχής Σύρων προσφύγων θα αυξηθεί σημαντικά, στα 7 δισεκ. κορόνες (1,3 δισ. ευρώ) φέτος, από 5,1 δισ. κορόνες το 2013.

Ωστόσο εκφράζονται πλέον ανησυχίες ότι η πολιτική που εφαρμόζει η σουηδική κυβέρνηση καταπονεί το γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας της χώρας, ιδίως με δεδομένη την αύξηση των δαπανών για τη στέγαση και την παιδεία.

Ένα λαϊκιστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα, οι Σουηδοί Δημοκράτες, αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις και φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση ενόψει των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
«Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση στην οποία όλο και περισσότερα κράτη όπως η Γαλλία, όπως η Γερμανία, όπως η Σουηδία, όπως οι εννέα χώρες που κάνουν το 90% της δουλειάς κάθε χρόνο, αργά ή γρήγορα θα πουν λοιπόν, δεν πρόκειται να το ανεχθούμε άλλο αυτό», δήλωσε ο Τομπίας Μπίλστρομ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Δεν νομίζουμε ότι είναι σωστό και δίκαιο τόσο λίγα από τα 28 κράτη μέλη να καταβάλουν τόσο τεράστια προσπάθεια ενώ πολλά άλλα απλά κάθονται δίπλα στο ρινγκ και κοιτάνε. Αυτό δεν είναι βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του Μπίλστρομ ακολούθησαν μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ανέφερε πως σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη το 2013, ένας αριθμός δηλαδή που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την πλειονότητά τους να προέρχεται από τη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.

Συνολικά 434.160 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2012, όταν είχαν καταγραφεί 335.000 αιτήσεις. Η Eurostat σημείωσε πως ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το 1993.

Οι αιτούντες από τη Συρία ανήλθαν σε 50.000 κι αποτέλεσαν το μεγαλύτερο ποσοστό (12%) των προσφύγων. Σύμφωνα με την Eurostat, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Ιταλία δέχθηκαν το 70% των αιτήσεων.

Στη Σουηδία ο Μπίλστρομ επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναμένει να λάβει αιτήσεις χορήγησης ασύλου από τουλάχιστον 67.000 πρόσφυγες φέτος - ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος πάντως από εκείνον του 1992, όταν είχε καταγραφεί το ιστορικό υψηλό: 83.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, στην πλειονότητά τους από πρόσωπα από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Δεν μιλάμε για τεράστιους αριθμούς — ακόμη», υπογράμμισε ο Μπίλστρομ, αναφερόμενος στις αιτήσεις ασύλου οι οποίες κατατίθενται στη χώρα του. Όμως «η Συρία θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος, και επομένως «θα τεθεί ζήτημα εάν έχουν την πολιτική βούληση οι κυβερνήσεις των κρατών μελών» να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα:

Αίγυπτος: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι θανατικές καταδίκες