ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών

Η οξύτητα των χαρακτηρισμών έχει εμφανώς ενταθεί τα τελευταία 24ωρα, καθώς η διπλωματική και εντέλει γεωπολιτική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον και Μόσχας έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της, με την Ουκρανία να έχει οδηγηθεί ένα βήμα πριν τη γενικευμένη εμφύλια σύρραξη.

Ρώσοι και Αμερικανοί, αλλά και Ουκρανοί και λοιποί Δυτικοί διπλωμάτες ανταλλάσσουν «γαλλικά» με διάφορες ευκαιρίες, αλλά δεν ξεχνούν το παμπάλαιο ρητό «μια φωτογραφία - χίλιες λέξεις».

Αυτό περίπου ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον ομόλογό του Τζον Κέρι, προτείνοντάς του να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία, που έχει για την υποτιθέμενη δραστηριότητα των «Ρώσων πρακτόρων» στην Ανατολική Ουκρανία. «Δεν δείχνουν τίποτε, γιατί δεν έχουν στοιχεία», σχολίασε νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους ο κ. Λαβρόφ, ενώ και η αμερικανική πλευρά απαντούσε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο σε ό,τι αφορά την περιβόητη επίσκεψη του διευθυντή της ΣΙΑ Τζον Μπρέναν στο Κίεβο.

Η Μόσχα μπορεί να επικαλεστεί πηγές, Ουκρανούς βουλευτές, ακόμη και τον ντε γιούρε πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, όχι όμως και να «δείξει» τον Μπρέναν κατά τις συναντήσεις του στο Κίεβο, που κατά τους ρωσικούς ισχυρισμούς προηγήθηκαν των αποφάσεων για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στις ξεσηκωμένες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Προς το παρόν η Μόσχα αρκείται στη φωτογραφία της αμερικανικής σημαίας να κυματίζει δίπλα στην ουκρανική, έξω από το κτίριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαίωσε και ο προεδρικός υποψήφιος Ολέγκ Τσαριόφ, έχει εγκατασταθεί εδώ και καιρό διευρυμένο κλιμάκιο της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, το οποίο έχει καταλάβει τον τρίτο όροφο του κτιρίου, όπου μάλιστα απαγορεύεται αυστηρά να σταματούν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στην υπηρεσία, αν δεν ανήκουν στην ομάδα των «εκλεκτών», που διαθέτουν την ειδική πρόσβαση και έχουν περάσει τους σχετικούς ελέγχους ως προς την «καθαρότητά» τους έναντι της ρωσικής πλευράς.

SIMAIA

Η αμερικανική πλευρά «απάντησε» με τη δική της φωτογραφία σήμερα, στην οποία ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο Τζέφρι Παγιέτ εκδήλωσε και καλλιτεχνικές-γελοιογραφικές ανησυχίες, παρουσιάζοντας ως διάβολο και ρωσική αρκούδα αντιστοίχως τους συνεργάτες του ντε γιούρε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εμφανίστηκε χθες να κάνει δηλώσεις από το γειτονικό Ροστόφ της Ρωσίας. «Θύματα» του ταλέντου του Αμερικανού πρέσβη ήταν ο Βιτάλι Ζαχάρτσενκο, υπουργός Εσωτερικών και ο Βίκτωρ Πσόνκα, Γενικός Εισαγγελέας την περίοδο της προεδρίας Γιανουκόβιτς.

yanuka

Μακάρι, πάντως, οι διπλωμάτες να περιορίζονταν στην ανταλλαγή φωτογραφιών μέσω Twitter και Facebook, παρά να διευκολύνουν τη χρήση τακτικού στρατού εναντίον πολιτών, όπως ετοιμάζεται να κάνει το καθεστώς του Κιέβου, πυροδοτώντας ένα βέβαιο μακελειό, που μπορεί να οδηγήσει σε έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσόφωνοι παίρνουν τα όπλα στην Ανατολική Ουκρανία