ΚΟΣΜΟΣ

Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

Σε επίκεντρο της εξέγερσης των ρωσόφωνων πληθυσμών έχει εξελιχθεί η πόλη του Σλαβιάνσκ.

Η Ανατολική Ουκρανία φλεγόταν όλο το Σαββατοκύριακο καθώς το ένα μετά το άλλο κυβερνητικά κτίρια σε πολλές πόλεις της περιοχής καταλαμβάνονταν από διαδηλωτές, ενώ ο προεδρεύων στο Κίεβο Τουρτσίνοφ απηύθυνε τελεσίγραφο στους «αυτονομιστές», ζητώντας να παραδώσουν τα όπλα τους ως σήμερα το πρωί ώστε να μην αντιμετωπίσουν συνέπειες.

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

4b518725358d4ddf94feae6d4b96f27b XL

Σε διάλογο κωφών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξελίχτηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Κυριακής στη Νέα Υόρκη ( ξημερώματα ώρα Ελλάδας) με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλο – ρωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία.

13887794

σ

«Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε δε από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν ππιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε "να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος". «Είναι η Δύση που θα καθορίσει εάν μπορεί να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο Βιτάλι Τσούρκιν.

slav2

«Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κριμαία», είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η σχεδιαζόμενη για τις 17 Απριλίου συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωση, θα αναδείξει λύσεις . «Η συνάντηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας και καλούμε όλες τις πλευρές σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», είπε ο γάλλος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτή ήταν η δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και όπως όλες οι προηγούμενες εξελίχθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών.

Διαβάστε επίσης:

Αστυνομικά τμήματα και διοικητικά κτίρια πέφτουν στα χέρια αντιδυτικών

Ουκρανία: Αυτονομιστές κατέλαβαν γραφείο του δημάρχου στη Μαριούπολη

Το Κίεβο καλεί τους κατοίκους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους

Ενίσχυση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής για την Ουκρανία

Ουκρανία:Φιλορώσοι κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στo Κραματορσκ