ΚΟΣΜΟΣ

Κριμάια: Για Έλληνες και Τατάρους μίλησε ο Πούτιν στον Ερντογάν

Κριμάια: Για Έλληνες και Τατάρους μίλησε ο Πούτιν στον Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν απόψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρωτοβουλία του δεύτερου.


Συζητήθηκαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «ορισμένες πλευρές που σχετίζονται με την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων τα οποία αφορούν την κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, ενώ έγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων «για επίκαιρα ζητήματα της ρωσοτουρκικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και στον ενεργειακό τομέα».

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης με πολίτες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των λαών της Κριμαίας, που εκτοπίστηκαν τη σταλινική εποχή και πρωτίστως των Τατάρων της περιοχής, την προστασία των οποίων είχε υποσχεθεί από τα τέλη του 18ου αιώνα η Μ. Αικατερίνη, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την πολιτική αυτή μια «πολύ σοφή, σωστή πολιτική», την οποία ακριβώς προτίθεται να ακολουθήσει και ο ίδιος σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι λόγος γίνεται για αποκατάσταση «όχι μόνο των Τατάρων της Κριμαίας, διότι κατά την περίοδο των σταλινικών διώξεων υπέφεραν και οι Αρμένιοι και οι Γερμανοί και οι Έλληνες, γι' αυτό πρέπει να μην ξεχάσουμε τους εκπροσώπους όλων αυτών των λαών».