ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουκρανία ο Μπάιντεν σήμερα - Κορυφώνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα

Στην Ουκρανία ο Μπάιντεν σήμερα - Κορυφώνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που βρίσκεται στην Ουκρανία σε μία συμβολική επίσκεψη εκδήλωσης της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τη χώρα, δήλωσε στα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί ο "καρκίνος" της ενδημικής διαφθοράς.


Οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της χώρας και η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. "Βρίσκεστε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολα προβλήματα και, θα μπορούσε κανείς να πει, με απειλές ατιμωτικές", είπε προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τους ηγέτες της να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για τη συγκρότηση εθνικής ενότητας.

"Θέλω να γίνει σαφές ότι δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις. Αλλά θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό σας...Η ευκαιρία να συγκροτήσετε μία ενωμένη Ουκρανία, που θα την κάνετε να σταθεί σωστά στα πόδια της, είναι εντός των δυνατοτήτων σας. Και θέλουμε να είμαστε ο εταίρος και ο φίλος σας", είπε.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειασθεί χρόνος. Ζήτησε δε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν γίνεται σε μια στιγμή που κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας αρχίζει να θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου.

Σήμερα αναμένεται επίσης να κηδευτούν οι τρεις άντρες οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πυρά κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες.

Η ουκρανική πλευρά αποδίδει τη δολοφονία σε ένοπλους φιλορώσους. Οι Ρώσοι, με τη σειρά τους, κάνουν λόγο για προβοκάτσια από άντρες του ακραίου Δεξιού Τομέα της Ουκρανίας. Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε ανοιχτά την ευθύνη στις αρχές του Κιέβου λέγοντας ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας – την οποία δεν αναγνωρίζει η Μόσχα – δεν έχει κάνει τίποτα για αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες, με πρώτο τον Δεξιό Τομέα. O ρώσος υπ. εξ. κάλεσε τις ΗΠΑ «να ασκήσουν όλη τους την επιρροή στο Κίεβο για να εμποδίσουν τους θερμοκέφαλους να προκαλέσουν αιματοχυσία».

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία»