ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Παράταση κατά 6 μήνες στον κατ'οίκον περιορισμό του Ναβάλνι

Ρωσία: Παράταση κατά 6 μήνες στον κατ'οίκον περιορισμό του Ναβάλνι

Η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε την παράταση για άλλους έξι μήνες του κατ'οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί στον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι, κατά την πρώτη ημέρα σήμερα μιας νέας δίκης του, η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, για οικονομική απάτη, κατά την οποία μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών.


Ο αντιπολιτευόμενος, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί το 2013 σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή βάσει απόλυτα κατασκευασμένων κατηγοριών σύμφωνα με τον ίδιο, κατάφερε ωστόσο σήμερα να αποφύγει προς το παρόν την φυλάκιση, όπως ζητούσε ο εισαγγελέας στηριζόμενος σε μια φερόμενη παραβίαση των όρων του κατ'οίκον περιορισμού του, οι οποίοι του απαγορεύουν την χρήση του τηλεφώνου και του Ίντερνετ.

"Αυτήν την εβδομάδα, κάθε μέρα, βρισκόμουν στο δικαστήριο. Αυτό είναι σούπερ", δήλωσε ειρωνικά ο Ναβάλνι μιλώντας λίγο πριν από την έναρξη της νέας δίκης του.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, δικαστήριο της Μόσχας είχε κρίνει ένοχο τον Ναβάλνι για προσβολή της υπόληψης ενός αντιπροέδρου της Δούμας (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) με την δημοσίευση εγγράφων για ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Στον αντιπολιτευόμενο επιβλήθηκε από το δικαστήριο να διαψεύσει δημοσίως τις πληροφορίες αυτές.

Εξάλλου την περασμένη Τρίτη, ο επικριτής του Κρεμλίνου είχε καταδικαστεί να καταβάλει ένα μεγάλο πρόστιμο για "δυσφήμηση" ενός βουλευτή.

Στην δίκη του που άρχισε σήμερα για οικονομική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, ο 37χρονος Ναβάλνι κατηγορείται μαζί με τον αδελφό του Όλεγκ, ο οποίος ήταν στέλεχος του ρωσικού ταχυδρομείου, ότι υπεξαίρεσε 27 εκατομμύρια ρούβλια (546.000 ευρώ) εις βάρος της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών Yves Rocher.

Τα δύο αδέλφια κατηγορούνται επίσης ότι υπεξαίρεσαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ρούβλια (81.000 ευρώ) από μια άλλη ρωσική επιχείρηση, την MBK, και για το ξέπλυμα ποσού 21 εκατομμυρίων ρουβλίων (425.000 ευρώ). Για την κατηγορία της οικονομικής απάτης σε μεγάλη κλίμακα ή σε συνεργασία μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ο κατ'οίκον περιορισμός έχει στόχο να σταματήσει να μιλάει ο σφοδρός αυτός επικριτής του Κρεμλίνου, ο οποίος έγινε γνωστός καταγγέλλοντας στο Ίντερνετ υποθέσεις διαφθοράς.

Ο δικηγόρος του έκρινε σήμερα ότι ο Ναβάλνι δεν θα μπορέσει να γλιτώσει την φυλακή έπειτα και από αυτήν την δίκη του, η οποία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, "στημένη στον μέγιστο βαθμό".

Διαβάστε επίσης: Τα στρατεύματα «αποσύρθηκαν» από φυλάκιο των φιλορώσων αυτονομιστών