ΚΟΣΜΟΣ

Η ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ ανέλαβε το αεροδρόμιο στο Μπανγκί

Η ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ ανέλαβε το αεροδρόμιο στο Μπανγκί

Η ειρηνευτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε χθες την ασφάλεια του κύριου διεθνούς αεροδρομίου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην πρωτεύουσα Μπανγκί, ξεκινώντας την πρώτη φάση μιας ιδιαίτερα σημαντικής αποστολής με στόχο να σταματήσει η πολύμηνη σφαγή στη χώρα, η οποία έχει προσλάβει θρησκευτικό χαρακτήρα.

Ο διοικητής της αποστολής της ΕΕ, ο Γάλλος υποστράτηγος Φιλίπ Ποντιέ, επέβλεψε τη μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια από τα γαλλικά στρατεύματα που φρουρούσαν το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της χώρας—όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 40.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι— στη δύναμη της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή αποστολή έχει στόχο να ενισχύσει τους 2.000 Γάλλους στρατιωτικούς και τους 6.500 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων κρατών της Αφρικής που ήδη προσπαθούν να σταματήσουν τη βία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην άλλοτε γαλλική αποικία.

Μερικές ώρες πριν από την μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια του αεροδρομίου στην ευρωπαϊκή ειρηνευτική αποστολή, ακόμη τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, τη νύχτα της Τετάρτης και χθες Πέμπτη, στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη χώρα αυτή. Το ένα από τα θύματα, ένας μουσουλμάνος, αποκεφαλίστηκε, η σορός του ακρωτηριάστηκε, ενώ οι δράστες της δολοφονίας του αφαίρεσαν επίσης την καρδιά του.

Στις άγριες συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων ανταρτών και των χριστιανικών πολιτοφυλακών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 1 εκατ. έχουν εκτοπιστεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, όλοι οι κάτοικοι της χώρας, περίπου 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ταραχές δεν έχουν κοπάσει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά την εξέγερση των μουσουλμάνων ανταρτών Σελεκά, που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ τον Μάρτιο του 2013.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε εγκρίνει την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής αποστολής με δύναμη 12.000 ανδρών στη χώρα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Διαβάστε ακόμα:

Τα «πράσινα ανθρωπάκια» της Κριμαίας απέκτησαν τον ύμνο τους