ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ένταση ξανά στην Οδησσό, χάος στο Σλαβιάνσκ (video+photos)

Ουκρανία: Ένταση ξανά στην Οδησσό, χάος στο Σλαβιάνσκ (video+photos)

Το πέπλο του εμφυλίου συνεχίζει να σκεπάζει την ανατολική Ουκρανία και κάθε ώρα που περνά βάφεται όλο και πιο κόκκινο.

Η ένταση, μετά τα θλιβερά συμβάντα της Οδησσού και του Κραματόρσκ που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από 60 άτομα, μεταφέρθηκε και πάλι στη Σλαβιάνσκ, όπου αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μάχονται κατά των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, τονίζοντας ότι θα «πετάξουν τα στρατεύματα έξω από την πόλη».

«Υπήρξε μια συμπλοκή κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό πριν από περίπου μισή ώρα. Από εκεί μεταφέρθηκε στην περιοχή Malinovka», τόνισε εκπρόσωπος των φιλορώσων στο Interfax, αποκαλύπτοντας πως κατάφεραν να οδηγήσουν τα στρατεύματα στα περίχωρα της πόλης και πλέον «σχεδιάζουν να τα απομακρύνουν εκτός».

Νωρίτερα πάντως ο ουκρανικός στρατός πήρε ξανά υπό τον έλεγχό του το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, «χάνοντας» ωστόσο περιοχές γύρω από το Ντόνετσκ, σύμφωνα με τον ηγέτη της Donbass, Miroslav Rudenko.

Παρόλα αυτά μέσα στην πόλη επικρατεί ηρεμία και οι κάτοικοι ετοιμάζονται για ένα ειρηνικό δημοψήφισμα.

«Η κατάσταση στο Ντόνετσκ είναι ήρεμη», είπε ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Denis Pushilin, συμπληρώνοντας: «Δεν ακούμε πλέον απειλές από το Κίεβο. Έχουμε ήδη προετοιμαστεί για το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου. Δημιουργούμε εκλογικές επιτροπές, εκτύπωση ψηφοδελτίων κλπ. Τα ψηφοδέλτια θα έχουν μόνο ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: αν υποστηρίζετε ή όχι την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ».

Την ίδια ώρα ώρα ωστόσο ανάβει πάλι η θρυαλλίδα της έντασης στην Οδησσό, όπου περίπου 100 άτομα πολιόρκησαν το αρχηγείο της τοπικής αστυνομίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση 67 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, μετά τα τραγικά γεγονότα της 2ας Μαΐου. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν φωτογραφίες συγγενών και φίλων που αγνοούνται μετά τις συγκρούσεις, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά τους στο δικαστήριο, εξοργισμένοι από τις νέες αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως.

Το βίντεο με έναν άνδρα, που φορά γιλέκο, να πυροβολεί στα παράθυρα του Trade Unions House, όπου περίπου 40 άτομα βρήκαν φρικιαστικό θάνατο από ασφυξία ή πηδώντας από τα παράθυρα, επιτείνει την αίσθηση της τραγωδίας.

Σε ένα άλλο βίντεο, ο ίδιος άνθρωπος μιλά στο τηλέφωνο με πάθος υποστηρίζοντας ότι αυτός και οι άνθρωποί του είναι άοπλοι κόντρα σε ένοπλους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ο άνδρας αυτοαποκαλείται sotnik Mykola ( «sotnik» ονομάζονται οι ηγέτες της ομάδας Maidan στο Κίεβο), ενώ αναφέρει ότι πληγώθηκε στο πόδι από διαδηλωτές.

Και τα δύο τα βίντεο έχουν ξεσηκώσει νέο κύμα αγανάκτησης.

Μετά την ασφυκτική πίεση των διαδηλωτών, οι αντικυβερνητικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο δεν απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, αλλά τους ζητήθηκε να επιστρέψουν αύριο για τα υπάρχοντά τους.

Η αστυνομία παρέμεινε αμέτοχη, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν: «Ελευθερία στους ήρωες», προσπαθώντας να εισέλθουν στο κτίριο!

Νωρίτερα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «160 από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στα επεισόδια έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για τη δημιουργία μαζικής αναταραχής και απειλών κατά των αρχών επιβολής του νόμου», κατηγορώντας παράλληλα τους φιλορώσους διαδηλωτές για την πυρκαγιά στο κυβερνητικό κτίριο.

Τα αίτια της τραγωδίας πάντως παραμένουν ακόμα ασαφή…

Διαβάστε ακόμα:

Σφοδρές μάχες στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες (pics +videos)