ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα μπουν στην Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα μπουν στην Ουκρανία

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε πως παρ' ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, δεν έχει σκοπό να εισβάλλει στη χώρα.

Ανέφερε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί με βεβαιότητα αν ήταν ρωσικά πυρά τα οποία κατέρριψαν τα τρία ελικόπτερα των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν καταρριφθεί τις τελευταίες μέρες. Τουλάχιστον 3 ελικόπτερα έχουν επιβεβαιωμένα καταρριφθεί.

Ο Μπρίντλοβ δήλωσε ότι μέχρι πριν από μία εβδομάδα πίστευε πως η πιο πιθανή ρωσική στρατιωτική αντίδραση θα ήταν η αποστολή στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία προκειμένου να διασφαλιστεί μία γέφυρα με τη χερσόνησο της Κριμαίας –η οποία τον Μάρτιο αποφάσισε με δημοψήφισμα την ένταξή της στη Ρωσία- πριν ενδεχομένως οδεύσει προς το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

"Θα ήθελα να πω σήμερα ότι δεν νομίζω πως αυτή είναι η πιο πιθανή πορεία δράσης... Νομίζω τώρα ότι ο (πρόεδρος) Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους του στην ανατολική Ουκρανία χωρίς να χρειαστεί να περάσει τα σύνορα με τις δυνάμεις τους", δήλωσε ο Μπρίντλοβ κατά τη διάρκεια συνεδρίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα.

Είπε επίσης ότι οι ειδικές ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία υποθάλπουν αναταραχές και δήλωσε ότι η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την αστάθεια στη χώρα.

"Πλέον πιστεύω πως η πιο πιθανή πορεία δράσης είναι ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει, να υποτιμά (την ουκρανική κυβέρνηση), δημιουργώντας αναταραχές, προσπαθώντας να θέσει τα θεμέλια για ένα "αποσχιστικό κίνημα" ώστε να διασφαλίσει πως η Μόσχα θα διατηρήσει ένα "πάτημα" στην ανατολική Ουκρανία", πρόσθεσε ο Μπρίντλοβ.

Στο Σλαβιάνσκ, οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται και δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην Οδησσό, η ουκρανική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει ομάδες ακροδεξιών για να καταστείλουν τις εξεγέρσεις ενώ πλέον οι ελπίδες για εξεύρεση πολιτικής λύσης, βάσει συμφωνίας όπως αυτή της Γενεύης, εξανεμίζονται.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία καλεί το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση της κρίσης! (vid+pics)

Προσοχή:Σκληρές εικόνες από το μακελειό στην Οδησσό