ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Ιστορική αποκατάσταση η προσάρτηση της Κριμαίας (videos+photos)

Πούτιν: Ιστορική αποκατάσταση η προσάρτηση της Κριμαίας (videos+photos)

Την ιστορική αλήθεια αποκαθιστά η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία, όπως υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της Σεβαστούπολης, στην ουκρανική αυτή χερσόνησο που προσαρτήθηκε στη Ρωσία τον Μάρτιο, μετά από επιθεώρηση που έκανε στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο της σοβιετικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, αλλά θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, επειδή είμαστε μαζί, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο δυνατοί», πρόσθεσε.

Επιβαίνοντας σε ένα ταχύπλοο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε λίγο νωρίτερα επιθεωρήσει τα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κριμαία, μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία τον Μάρτιο.

Ο Πούτιν, ο οποίος στεκόταν όρθιος στην γέφυρα του λευκού ταχύπλοου φορώντας ένα μαύρο αδιάβροχο και είχε δίπλα του τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, συνεχάρη - μέσω ενός μεγάφωνου - τα πληρώματα (τα οποία στέκονταν προσοχή) των περίπου δέκα πολεμικών πλοίων, περνώντας από μπροστά τους.

«Σύντροφοι, σας συγχαίρω για την 69η επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», δήλωνε ο Πούτιν.

Το τελευταίο πλοίο που επιθεώρησε ο πρόεδρος Πούτιν ήταν το καταδρομικό «Μασκβά», η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, αλλά και με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο πλήθος, οι προκυμαίες του λιμανιού της Σεβαστούπολης ήταν κατάμεστες από κόσμο.

Μόλις τελείωσε η επιθεώρηση των πολεμικών πλοίων, ξεκίνησαν υπερπτήσεις δεκάδων αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων υπερηχητικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ TU-22 και καταδιωκτικά Σουχόι Su-27, τα οποία πραγματοποίησαν επιδείξεις σε σχηματισμό πάνω από την πόλη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής (9/5) στην Κριμαία, είχε παραστεί νωρίτερα στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Την ίδια ώρα πάντως, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την πρώτη αυτή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μια σκόπιμη κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Μια τέτοια πρόκληση προσφέρει άλλη μια επιβεβαίωση ότι η Ρωσία επιδιώκει σκοπίμως την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στις ουκρανορωσικές σχέσεις», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την πρώτη αυτή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία.

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ανάρμοστη», δήλωσε ο Ράσμουσεν, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν.

«Θεωρούμε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Κριμαία ουκρανικό έδαφος και όπως γνωρίζω, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν προσκαλέσει τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κριμαία, επομένως από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ακατάλληλη», σημείωσε.

Ο Ράσμουσεν επανέλαβε ακόμα ότι δεν έχει καμία ευδιάκριτη επιβεβαίωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την μεθόριο με την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε αντιδράσει στη δήλωση αυτή του Ράσμουσεν, χαρακτηρίζοντας τον ΓΓ του ΝΑΤΟ τυφλό.

Διαβάστε ακόμα:

Στην Κριμαία ο Πούτιν - Μάχες με νεκρούς στη Μαριούπολη