ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Διχάζει ο θρίαμβος του εθνικιστή ινδουιστή Μόντι

Ινδία: Διχάζει ο θρίαμβος του εθνικιστή ινδουιστή Μόντι

Το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι διακρίσεις εναντίον τους, αλλά και η μισαλλοδοξία στη χώρα, φοβούνται εκατομμύρια μουσουλμάνοι στην Ινδία, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του εθνικιστή ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι.

Ο πρωθυπουργός εν αναμονή της Ινδίας, ο οποίος προέρχεται από τη σκληρή πτέρυγα του κόμματός του, του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), κατατρόπωσε το Κόμμα του Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές, ενώ η συντριπτική νίκη του τού δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Οι αντίπαλοί του ανησυχούν για το μέγεθος της νίκης του Μόντι, εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει στον Ινδό πολιτικό – ο οποίος είναι βαθιά εμποτισμένος με την ινδουιστική εθνικιστική ιδεολογία, ενώ η φήμη του συνδέεται με τις αντιμουσουλμανικές ταραχές του 2002 που σημειώθηκαν στο κρατίδιο Γκουτζαράτ όπου ήταν πρωθυπουργός - να παραμελήσει τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας.

Από την άλλη, κάποιοι θέλουν να πιστέψουν στον ενωτικό του λόγο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο οποίος βασίστηκε στην υπόσχεσή του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επανέναρξη της οικονομίας, ελπίζοντας ότι μια τέτοια πολιτική θα έχει οφέλη για όλους χωρίς διακρίσεις.

«Ένιωσα ότι έχω και πάλι ελπίδα και περιμένω καλύτερες ημέρες υπό την πρωθυπουργία του», δήλωσε ο Άμπντουλ Σαλάαμ, 29 ετών μουσουλμάνος ράφτης από τη Μπεναρές, την ιερή πόλη των ινδουιστών, όπου ζει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο Σαλάαμ αναφέρεται στην ευημερία του Γκουτζαράτ (του κρατιδίου του οποίου πρωθυπουργός ήταν ο Μόντι επί 13 χρόνια) και αναμένει ότι ο Ινδός πολιτικός θα μεταφέρει το ίδιο μοντέλο σε εθνικό επίπεδο.

Για την Παρβίν Μπάνου, μια μουσουλμάνα χήρα, η οικογένεια της οποίας σκοτώθηκε στις διαθρησκευτικές ταραχές στο Γκουτζαράτ, ο Μόντι δεν θα μπορούσε να βάλλει εναντίον των μουσουλμάνων καθώς δεσμεύθηκε για την ενότητα της χώρας στη διάρκεια όλης της προεκλογικής του εκστρατείας.

Κατά τις διαθρησκευτικές ταραχές στο Γκουτζαράτ, που ξέσπασαν λίγους μήνες αφού ο επικεφαλής του BJP ανέλαβε την πρωθυπουργία, ο Μόντι δέχθηκε επικρίσεις για την έλλειψη αντίδρασής του. Ο ίδιος απάντησε ότι η δικαιοσύνη δεν τον έκρινε ένοχο για κάτι.

«Φυσικά ο Μόντι μισεί τους μουσουλμάνους, όμως μπορεί να του επιτραπεί να το δείξει ως πρωθυπουργός;», διερωτήθηκε η Μπάνου.

«Αφού έχει μιλήσει για πολιτισμική ενότητα, θα πρέπει να φανεί ισάξιος των προσδοκιών και πιστεύω ότι θα είναι. Δεν είναι τρελός», πρόσθεσε. «Ελπίζω ο Αλλάχ να του δείξει τον σωστό δρόμο», κατέληξε η ίδια.

Η πλειονότητα των μουσουλμάνων φοβούνταν το ενδεχόμενο ο Μόντι να γίνει πρωθυπουργός και γι’ αυτό οι περισσότεροι ψήφισαν το Κόμμα του Κογκρέσου. Μόλις το 9% ψήφισε το BJP, έναντι 43% υπέρ του Κογκρέσου.
«Οι μουσουλμάνοι ήταν η μοναδική κοινότητα που ψήφισε ευρέως το Κογκρέσο», δήλωσε ο Σαντζάι Κούμαρ του Κέντρου Ερευνών των Αναπτυσσόμενων Κοινωνιών που διενέργησε την έρευνα.

Πάντως το Κόγκρέσο κέρδισε μόλις 44 από τις 543 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ ο αριθμός των μουσουλμάνων βουλευτών μειώθηκε από 30 σε 24, σύμφωνα με τους Times of India.
Από την άλλη, η Νάζμα Μπέγκουμ, η οποία διατηρεί κατάστημα στη Μπεναρές, φοβάται ότι θα υπερισχύσει η σκληρή γραμμή των Ινδουιστών. «Με τρομάζει ο Μόντι. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κέρδιζε με τέτοια διαφορά. Είμαι λυπημένη γιατί πλέον είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Ποιος θα τον αμφισβητήσει;», διερωτήθηκε η Μπέγκουμ.

Στο μοναδικό ινδικό κρατίδιο όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, το Τζάμου και Κασμίρ όπου μαίνεται μια αυτονομιστική εξέγερση, κάποιοι τρέφουν ελπίδες. Ο τοπικός θρησκευτικός ηγέτης, Μιρουάιζ Ούμαρ Φάρουκ δήλωσε πως ελπίζει ότι το νέο κοινοβούλιο της Ινδίας θα λάβει «τολμηρά μέτρα» για να επιλύσει τη σύγκρουση με το Πακιστάν για το Κασμίρ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας, ο Μόντι είχε δηλώσει ότι στο θέμα αυτό θα ακολουθήσει την πολιτική του τελευταίου πρωθυπουργού της χώρας που προήλθε από το BJP, του Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο οποίος είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να καταλήξει σε μια βιώσιμη ειρήνη με το Πακιστάν…

Διαβάστε ακόμα:

Καλιφόρνια: Περίεργα ερωτικά... γούστα τον έστειλαν στο νοσοκομείο! (photo)

Φλόριντα: Αλιγάτορας βοήθησε στη σύλληψη εγκληματία!

Αϊόβα: Δε φαντάζεστε τι βρήκε μέσα στο μπέργκερ της! (photo)

Λίβερπουλ: Ήθελε να μπει φυλακή για δωρεάν εκπαίδευση και δείτε τι έκανε! (photos)

Χαμένο Boeing: Το πρώτο βιβλίο με ανατρεπτική θεωρία για την εξαφάνισή του!