ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τέλος ο κύκλος αίματος στο Ιράκ

Χωρίς τέλος ο κύκλος αίματος στο Ιράκ

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ, όπου ο απολογισμός των νεκρών από την αρχή του έτους έχει ξεπεράσει πλέον τους 4.000, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και άλλες της ασφάλειας.

Το νέο αυτό λουτρό αίματος σημειώνεται την ώρα που οι πολιτικοί αξιωματούχοι επιζητούν την σύναψη συμμαχιών για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, της οποίας σκοπεύει να συνεχίσει να ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, μολονότι οι εκλογές της 30ης Απριλίου δεν του χάρισαν μια σαφή πλειοψηφία.

Οι πιο σοβαρές επιθέσεις έγιναν αργά χθες στην Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι εκρήξεις δύο αυτοκινήτων που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά προκάλεσαν τον θάνατο 21 ανθρώπων, οι 14 εκ των οποίων ήταν μέλη των δυνάμεων της τάξης.

Στην Βαγδάτη παράλληλα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν χθες το απόγευμα από επίθεση αυτοκτονίας που έγινε με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην κυρίως σιιτική συνοικία Καζιμίγια, ενώ περίπου άλλοι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις αυτοκινήτων που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά στις συνοικίες Άμιν, Σαντρ Σίτι και Τζιχάντ.

Επίσης 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν από άλλες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Βαγδάτης, ενώ άλλοι 3 σκοτώθηκαν από επιθέσεις που σημειώθηκαν στις βόρειες επαρχίες Κιρκούκ και Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη.

Και πάλι στο βόρειο Ιράκ, 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 4 μέλη της ίδιας οικογένειας, στην Τουζ Χουρμάτου, από μια σειρά 11 βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα άλλοι 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται δυτικά της Βαγδάτης και ελέγχεται από τον Ιανουάριο από αντάρτες.

Οι νεκροί ανέρχονται κατά μέσον όρο σε τουλάχιστον 25 καθημερινά στο Ιράκ. Οι αρχές αποδίδουν το κύμα αυτό βίας που πλήττει το σύνολο της χώρας σε εξωτερικούς παράγοντες, με πρώτον τον πόλεμο στην γειτονική Συρία.

Ωστόσο διπλωμάτες και ειδικοί επισημαίνουν ότι η βία στην χώρα αυτή τροφοδοτείται κυρίως από την οργή της σουνιτικής μειονότητας, η οποία αισθάνεται περιθωριοποιημένη και ότι υφίσταται διακρίσεις από τις ιρακινές αρχές, των οποίων ηγούνται οι σιίτες.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωσε παραίτηση από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης