ΚΟΣΜΟΣ

Ποροσένκο: Υπόσχεται ότι θα τιμωρήσει

Ποροσένκο: Υπόσχεται ότι θα τιμωρήσει

«Τρομοκράτες» και «συμμορίτες» αποκάλεσε ο Ποροσένκο τους Ρώσους αυτονομιστές που ευθύνονται για την πτώση του αεροπλάνου στα ανατολικά της χώρας και για τον θάνατο 14 στρατιωτών, σύμφωνα με τη διεθνή ειδησεογραφία.

«Αυτές οι εγκληματικές πράξεις των εχθρών του ουκρανικού λαού δεν θα μείνουν ατιμώρητες» είναι η φράση που του αποδίδεται από το πρακτορείο Unian.

Όπως επισημαίνεται, το συγκεκριμένο γεγονός και τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι αυτονομιστές για την επίθεση προκάλεσαν της ανησυχίες των ΗΠΑ για πιθανό εξωτερικό υποκινητή που τους προμηθεύει με όπλα. Για τους αξιωματούχους των ΗΠΑ το γεγονός σχετίζεται με ρόλο της Ρωσίας, από την οποία περιμένουν ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της για τον τερματισμό της διαμάχης.

Από την άλλη, ο Ρώσος Πρόεδρος αρνείται όλες τις κατηγορίες και σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία επιμένει στα αιτήματά του προς την Ουκρανία να σταματήσει την στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των αυτονομιστών και να «ξεκινήσει έναν πραγματικό εθνικό διάλογο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο για το ζήτημα του αερίου. Η απειλή της ρωσικής Gazprom ότι θα σταματήσει τις προμήθειες προς την Ουκρανία λόγω του υπέρογκου χρέους παραμένει.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤΑΚΤΟ - Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Σλαβιάνσκ