ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το 83% των Ρώσων εμπιστεύεται τον Πούτιν

Ρωσία: Το 83% των Ρώσων εμπιστεύεται τον Πούτιν

Με αφορμή τα 10 χρόνια της Προεδρίας B.Πούτιν, δυο έρευνες κατέγραψαν τη ρωσική κοινή γνώμη για την πολιτική ζωή της χώρας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως στην εμπιστοσύνη των Ρώσων σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και στη γνώμη τους για τη ρωσική πολιτική σε διεθνή ζητήματα.

Η πρώτη έρευνα διεξήχθη τον Απρίλιο από την κρατικά χρηματοδοτούμενη εταιρεία VTSiOM και έθεσε ως κεντρικό ερώτημα τη διεθνή διάσταση της ρωσικής πολιτικής. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η Ρωσία διαδραματίζει λιγότερο ή περισσότερο σημαντικό ρόλο τις διεθνείς σχέσεις. Σημαντική απόσταση από το περίπου 50% που θεωρούσε σημαντικό το ρόλο της Ρωσίας πριν έξι χρόνια.

Στην μηνιαία έρευνα της ανεξάρτητης εταιρείας Levanda-Tsentra το ερώτημα ήταν διαφορετικό και αφορούσε στην εμπιστοσύνη της ρωσικής κοινωνίας προς τα πολιτικά πρόσωπα. Τα αποτελέσματα έδειξαν άνοδο στη δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου, που έλαβε την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων σε ποσοστό 83%, δηλαδή 1% πάνω από παρόμοια έρευνα του προηγούμενου μήνα και 18% πάνω από την αρχή του χρόνου.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκφράζει θετική σχέση με την τοπική και περιφερειακή πολιτική ηγεσία και μικρότερο ποσοστό, 60%, συμφωνεί με τις ενέργειες της κυβέρνησης. Το 49% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την Κρατική Δούμα.

Όπως επισημαίνεται στη ρωσική ειδησεογραφία, πρόκειται για την υψηλότερη απόδοσή του τα τελευταία έτη και αποδίδεται από τους ειδικούς στην ουκρανική κρίση και την στάση του Ρώσου Προέδρου στο ζήτημα της Κριμαίας. Σε αυτήν την εκτίμηση τους οδηγεί η έρευνα της εταιρείας VTSiOM, στην οποία η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στην πολιτική ζωή των πρώην χωρών της Σοβιετικής Ένωσης για την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Συνολικά οι έρευνες είχαν δείγμα 1,600 ατόμων και πραγματοποιηθήκαν σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Ολάντ - Πούτιν στις 6 Ιουνίου