ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Ουκρανία: Πρώτη συμφωνία για το φυσικό αέριο

Ρωσία – Ουκρανία: Πρώτη συμφωνία για το φυσικό αέριο

Σε μία πρώτη συμφωνία για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας κατέληξαν οι επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της ουκρανικής Naftogas, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα διεξαχθεί στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή την αμέσως επόμενη.

«Οι δύο εκτελεστικοί διευθυντές έχουν μια κοινή πρόταση για μια συμφωνία: για την επίλυση του προβλήματος των απλήρωτων τιμολογίων και για μια αποδεκτή και από τις δύο πλευρές τιμή για τις μελλοντικές χρεώσεις», είπε ο Έτινγκερ, μετά τις τρίωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της ρωσικής και της ουκρανικής εταιρείας, θα εξεταστεί τώρα σε νομικό και οικονομικό επίπεδο ενώ θα συζητηθεί και από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, πρόσθεσε ο Έτινγκερ.

Η τιμή του φυσικού αερίου που θα πωλείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα κυμαίνεται στο μέλλον μεταξύ 268-485 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι τελικές διαπραγματεύσεις ενδέχεται να γίνουν στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή προς τα τέλη της επόμενης και μέχρι τότε τα αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν.

Διαβάστε ακόμα:

Πολωνία: Φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από χτύπημα κεραυνού! (video)

Ανακαλύφθηκε μία μέγα-Γη, υποψήφια για αναζήτηση ζωής!